Пускат предсрочно “Марица-изток 3”

Първият блок тръгва по-рано, за да компенсира затварянето на ядрени реактори

Режим на тока може и да ни се размине догодина след спирането на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“. През февруари ще бъде включен първият блок на ТЕЦ „Марица-изток 3“, на която сега се прави рехабилитация. Това обяви изпълнителният директор на „Енел“ Фулвио Конти. Тази мощност ще компенсира малка част от производството на двата 440-мегаватови реактора, но ще даде глътка въздух на енергийната ни система, коментираха експерти. Първоначално за февруари бяха предвидени само технически изпитания на рехабилитирания блок на теца. Но заради увеличеното потребление на еленергия през зимата той ще заработи по-рано.

„Енел“ ще строи и нови мощности около 640 мВт. Меморандумът за предпроектно проучване бе подписан вчера от Конти и шефовете на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян. Приблизителната инвестиция в новите мощности на площадката на теца ще е 900 млн. евро, каза още Конти.

„Енел“ ще прави проучване и за изграждането на газопровод от България през Македония и Албания до Италия. Той ще е паралелен на проекта АМБО. И за него бе подписан меморандум за проучване вчера. Парафи сложиха Конти и шефът на „Булгаргаз“ Любомир Денчев. Проучванията ще са готови до 1 година. Фулвио Конти потвърди и изказания вече интерес на компанията си да участва в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *