Икономиката на Русия върви към подобрение

Икономиката на Русия се стабилизира, изтичането на капитали намалява, а реалното заплащане на труда започва да се възстановява, заяви в петък президентът на страната Владимир Путин, цитиран от агенция Ройтерс.  В отговорите си на традиционната официална пресконференция в края на годината, Путин отбеляза, че брутният вътрешен продукт е на път да се свие с между 0,5% и 0,6% през настоящата година след спад с 3,7% през 2015-а, докато инфлацията за цялата отминаваща година вероятно ще нарасне с 5,5 на сто и ще се забави до 4 на сто през следващата. Според него бюджетният дефицит ще достигне 3,7% от БВП, а нетният отлив на капитали от страната ще бъде в размер до 17 млрд. долара.  Руският президент отбеляза, че широк диапазон от сектори – от селското стопанство до индустрията, показват признаци на подобрение.

Той също така се похвали с рекордно ожънати 119 милиона тона зърно през 2016 година. Това е просто страхотен резултат, подчерта Путин на годишната пресконференция. До неотдавна се очакваше Русия, която е един от най-големите износители на пшеница в света, да събере 117 милиона тона зърно през тази година.
Владимир Путин отбеляза, че той подкрепя изчистването на банковата система, което се провежда от Централната банка на страната. Според него обаче би трябвало да има разхлабване на банковата регулация за по-малки кредитни институции.

Руската икономика преживява днес  най-големите за 15 г. икономически реформи, пише Bloomberg. При това Кремъл, за разлика от Саудитска Арабия, извършва промените без излишен шум. Сриването на нефтения пазар доведе до възстановяване на цял ред руски отрасли. Например ръст показват селското стопанство, хранителната и химическата промишленост, активно се развива вътрешният туризъм. Те обаче не могат покрият загубите от падането в други отрасли.Според оценка на агенцията, най-продължителната за две десетилетия рецесия в Русия може да приключи в третото тримесечие на тази година. Инфлацията в годишно изражение се забави до 7,3%. Делът на селскостопанския отрасъл в БВП нарасна до 4,4%. Поддръжка на много отрасли оказа и плаващият курс на рублата.Русия изпита максимални трудности във връзка с падането на пазара на енергетиката и международните санкции. Един от най-проблемните сегменти на руската икономика остава инвестиционният климат, макар вече да се усещат някои позитивни изменения. В частност, в рейтинга Doing Business на Световната банка Русия подобри своите показатели и вече заема 51-о място.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *