Путин не знаел, че ще идва в България?

Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки съобщенията в български медии за очакваното посещение на държавния глава в България.
 
„В момента в графика няма напълно утвърдена визита, но контактите по дипломатически пътища ще продължат”, каза Песков, цитиран от РИА „Новости”.
БГНЕС припомня, че вчера българският министър-председател Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев коментираха обширно темата за иска на „Атомстройекспорт” за спряното строителство на АЕЦ „Белене”. „Аз истински се надявам, че президентът Путин не знае за това им действие, защото ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България”, каза Борисов.
В същото време „Росатом” окачестви като странни изявленията на българското правителство, че София няма да плати готовото оборудване за проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви заместник-генералният директор на държавната корпорация Кирил Комаров.
„Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуацията, в която на нас не ни плащат за това, което вече сме направили… изглежда странна. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че няма да плащат – това ми се струва странно”, каза той, цитиран от РИА „Новости”.
Комаров припомни, че проектът „Белене” съществува от 2006 г., а всички основни документи са подписани през 2008-а, включително документите, въз основа на които започна изработването на самото оборудване.
„До днес не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да разтрогнем тези договори. По тази причина продължава изработването на това оборудване. За последните три години, започвайки от 2009-а, голяма част от него е произведена и приета от поръчителя. Нашите заводи не са предназначени да съхраняват това голямо оборудване. Българската страна може да вземе каквото решение пожелае – дали да строи или да не строи атомна централа”, коментира Кирил Комаров, добавяйки: „Ние желаем това оборудване да бъде платено и сме готови незабавно да го доставим на възложителя”.
В края на март правителството на Бойко Борисов взе решение да замрази проекта за АЕЦ „Белене”, а вместо него да строи седми блок за „Козлодуй”. София изрази готовност да купи вече изработения от „Атомстройекспорт” реактор, който след време ще бъде инсталиран в „Козлодуй”.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *