Путин от Давос: Интернет гигантите са вече в конкуренция с държавите

В очакваната с голям интерес  реч /предавана онлайн/ на икономическия форум в Давос руският президент Владимир Путин разкритикува интернет гигантите, които според него „са вече фактически в конкуренция с държавите“, предаде Франс прес.„Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?“, попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати „основните човешки права“.
„Наскоро видяхме това в САЩ“, добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Туитър на бившия американски президент Доналд Тръмп след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари. Той не цитира, но това се подразбираше и за други основни социални мрежи, които открито се обявяваха срещу Тръмп и манипулираха по свой начин резултатите от изборите, както и последвалата лавина от дела за тяхното фалшифициране, възбудени от щаба и привърженици на Тръмп.
В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като ЮТюб, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания, отбелязва АФП.
Путин заяви още, че пандемията от Ковид-19 може да се проточи, освен ако милиони хора не получат защита от вируса, предаде Ройтерс.
В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен. Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите, предаде ДПА.
Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.
Руското външно министерство, заяви в тази връзка, че ситуацията с Навални може да подкопае възможността за развиване на сътрудничеството между Русия и ЕС.

Както заявиха по този повод от външното министерство на Русия, очакваната развръзка /старо дело срещу Навални и нарушаване на  условията по тази присъда/ изкара в медиите подготвени с „дадени на заем“ и направени копи пейс изявления на ръководители предимно от САЩ и Западна Европа с искане за освобождаването на Навални. Поредният повод да се демоннстрира неуважение към съдебната система в Русия и нейните решения, което представлява намеса във вътрешните работи на страната.

Спроред Путин /който говори за  втори път в Давос – първия като премиер, а сега като президент онлайн/ Европа и Русия трябва да се върнат към позитивна програма, в диалога между Русия и Европа е необходимо да се отървем от фобиите от миналото и да погледнем в бъдещето и трябва да работим по реални, а не по мними проблеми. Путин подчерта: „Ние сме готови (да работим заедно с Европа), но любовта е невъзможна, ако е декларирана само от едната страна. Тя трябва да е взаимна“. Владимир Путин сравни днешните времена с 30-те години на миналия век, време на голямо социално разслоение, ръст на популизма, на десния и левия радикализъм. Според руският президент, основният проблем пред човечеството и днес е разстящето социално разслоение и обедняването на населението. БВП се удвои за последните 30 г., а в САЩ и Европа тенденцията е да се увеличава бедността. “Доходите отиват за 1% от населението. а какво остава за останалите“, попита Путин. Жилище, достойна заплата и пенсия, качествена медицина и кацествено образование, това са четирите приоритета, отбеляза още той;

Митко ЯСЕНСКИ  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *