ПФК „Левски“ ще използва блокчейн

Пресконференция по повод новото приложение на блокчейн в магазина за фенски артикули на Левски. Снимка: Кадър от Левски ТВ

Технологията за блокови вериги (blokchain) се използва все повече за борба с имитиращите продукти. Най-новото приложение на този метод е реализирано в България от футболният клуб „Левски“ съвместно със стартъп компанията ReCeck.

ПФК Левски и ReCheck ще защитават автентичността на фен артикули чрез блокчейн технологията. “Това е първата инициатива за регистрирането на спортни продукти в сигурна децентрализирана среда с цел ограничаване на фалшификати. В рамките на пилотния проект на избрана серия от фен артикули на ПФК Левски ще се поставят чипове, в които ще се програмират идентификатори за автентичността на изделията в блокчейн”, обясняват инициаторите на проекта.

Прочетете още: България за първи път е домакин на състезание за технологии в спорта

Фенове на “Левски” могат да сканират електронните тагове с мобилните си устройства и да се уверят, че закупуват оригинални продукти на клуба. Купувачите трябва само да докоснат смартфона си до NFC чипа на изделието и да разчетат кодираната информация. “Услугата работи подобно на безконтактните карти за разплащане”, обясняват от ReCheck.

Разработчиците допълват, че „по този начин се поставят основите за развитие на иновативни цифрови услуги – например дигитален автограф и лично послание от спортисти, добавяне на видеосъдържание и управление на собственост. “Блокчейн технологията може да отвори нови възможности за развитие на отношенията между феновете и клуба, както и за ангажиране на поддръжниците с инициативи на ПФК Левски”, допълват от футболния клуб, информира computerworld.bg.

“Наскоро призовахме феновета на Левски да помогнат в борбата с фалшиви фен артикули и това технологично партньорство с ReCheck е поредната ни стъпка за защита на автентичността на оригинални продукти на Левски. Радваме сме, че сме един от първите клубове в Европа, които прилагат иновации като блокчейн за дигитализация на фен артикули и за увеличаване на емоционалната им стойност“, заяви за пресата Тодор Минев, маркетинг директор на ПФК Левски. Левски ТВ излъчи цялата пресконференция  – вижте Youtube записа:

“Този пилотен проект с ПФК Левски доказва практичната стойност и полезност на нашето блокчейн базирано решение”, допълва и съоснователя на ReCheck Емилиян Енев.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *