Пчеларите очакват добра стопанска година

Има всички условия тази година да бъде по-добра за пчеларите, заяви в Добрич председателят на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев. Заради лошите климатични условия през миналата година средният добив от пчелно семейство за страната е бил 16 килограма, а очакваният тази година среден добив е 18-20 килограма.

Радостно е, че всяка година изкупните цени на меда се увеличават, каза още Ганев. Данните от анкета в сектора показват, че средната цена на меда за 2009-та година е 5.18 лева/кг., като няма мед, изкупен на цена по-малка от 3.60 лева. Освен това нараства делът на директните доставки на пчелен мед, при които пчеларите получават по-добра цена.

За миналата година директните продажби са били 3 500 тона, а общо произведените количества 9 400 тона. Износът на мед за 2009-та година е 5 450 тона.

Икономическата криза досега не се е усетила сериозно в сектора, заяви още Ганев. Той коментира и пазарът на пчелоопрашване в страната. По думите му вече има арендатори, които наемат пчелни семейства за опрашване, най-често на рапица и някои сортове слънчоглед, но като цяло този пазар все още не е добре разработен. В България има над 650 хиляди пчелни семейства. В Добричка област те са над 50 хиляди, което я нарежда на първо място в страната по брой пчелни семейства.

Има тенденция българинът да се научи да яде мед, коментира още Ганев. Докато преди 7-8 години българинът е консумирал 250-300 грама мед годишно, сега годишната консумация на човек е нараснала на 450-500 грама.

Председателят на Българския пчеларски съюз присъства на откриването на Седмото международно изложение „Пчеломания“, което се провежда от 25 до 27 март в Спортен комплекс „Простор“ в Добрич. В него се включват 39 фирми от страната и чужбина. Организатор на изложението е „Добрички панаир“ АД.

Йордан Баналиев от Добрич печели приза „Пчелар на годината“, съобщи изпълнителният директор на „Добрички панаир“ АД Звезделина Иванова.Той има 215 пчелни кошера, разположени в района на село Поручик Чунчево.

33-годишният Стоян Стоянов от Балчик ще получи наградата „Проспериращ млад пчелар“. Отличието за цялостен принос и дългогодишно участие в изложението „Пчеломания“ печели софийската фирма „Примавет“, която произвежда ветеринарномедицински препарати.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *