Пшеницата спря да поскъпва

Пшеницата със съдържание на глутен между 21 и 22 държи цена от 450 – 500 лева. На международните пазари има задържане на цените на пшеницата, дори леко падат. В същото време се е увеличила цената на типовото брашно с около 10%, защото търсенето му е нараснало. Досега се произвеждаше типов хляб, а никой не купуваше типово брашно. Затова и сега цената на това брашно скача.
Падат и цените на слънчогледа на борсата, но е трудно да се каже колко време ще продължи това и как ще се задържи. Между 850 до 900 лв. за тон е цената на слънчогледа, като спадът е в размер на 50 – 60 лева. Спад в цената на слънчогледа има и на борсата в Будапеща.
Според експертите има недостиг и високи цени в Европейския съюз на фуражния ечемик. В Европейския съюз падна таксата за внос на фуражен ечемик от страни извън общността и това веднага се усети на борсите. Собствениците на фуражния ечемик и пшеница веднага решиха, че няма защо да държат зърното си на склад при този внос. Затова и цените ще паднат.
Има задържане и при цените на царевицата. От 450 лв. за тон царевица в началото на годината, то цената вече е паднала до 420-400 лв. за тон. Има очаквания след март цената на царевицата отново да тръгне нагоре, но това ще бъде минимално покачване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *