Пълен одит на сделките на Летище София за три години назад

Най-после след развихрените скандали около концесията на Летище София, която правителството искаше да реализира под носа на синдикатите, се появи и малка светлина в тунела. За да се измъкне най-сетне от скандала парламентарната комисия по бюджет и финанси прие и възложи на Сметната палата да направи одит на Летище София. Проверката е и за съответствие при финансовото управление на аерогарата. Днес на заседанието на бюджетната комисия беше очертан периодът, който ще се одитира – от 1.01.2013 г. до 30. 06. 2016 г., съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков, според агенция БГНЕС.

В рамките на комисията Цветков поиска да се прецизира периодът за одит на летището, тъй като според него бил твърде дълъг – от 1.09.2011 до 31.06.2016 г. Затова той настоя проверката да бъде за по-кратък период – от началото на 2014 г., тъй като при толкова дълъг период за някои от събитията е изтекла давността и само може да бъде направена констатация.

Депутатът от „БСП Лява България“ Румен Гечев обаче настоя в одита да влезе и 2013 г., защото тогава е направена „една доста странна операция в дружеството“. 160 дка от летището са продадени за 7 млн. лв. Земята е закупена от дружество, което дължи на  същата тази държава 50 млн. лв. Земята е продадена на групата, в която влизат „България ер“ и „Хемус“ – две дружества към един холдинг, т. е. става дума за изумителен скандал“, заяви Гечев.

След комисията Цветков се съгласи, че срокът за извършване на одита е приемлив. Той обеща обективен доклад от палатата в края на месец март 2017 г. , който ще показва реалната картина на начина на управление на летището.

Относно данните за скандалната сделка за земя шефът на Сметната палата коментира, че тези данни не са известни на институцията му. Тъй като периодът обхваща и тези сделки, одитният екип ще ги прегледа и ще определи дали съответстват на националното законодателство и дали е защитен държавният интерес при тях.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *