Първанов: Да видим кой направи фалшивата и порочна приватизация

Много по-разумно е действащ президент да се пита за президентските работи, а не за това – какво ще прави след това. Сега правя каквото трябва. След две години ще правя каквото си искам.
Има твърде много проблеми в държавата и институциите, с които смятам да се занимавам в рамките на тези 25 месеца, които са пред мен – това каза президентът Георги Първанов в предаването на БНТ „Панорама”, предаде агенция „Фокус“.
Няма да се върна в ръководството на Българската социалистическа партия. Радвам се, че за четири години се утвърдиха млади, кадърни хора. Сега ми е неприятно, че там нещата стоят твърде зле, но БСП има достатъчно потенциал да се оправи сама.
Сергей Станишев има своя потенциал, но аз не искам да вземам страна в дебата за ръководството на партията.
Преди две години предложих план за реформиране на българския политически модел. Той включва пет неща: Нов начин за регистрация на политическите партии; Нов начин за финансирането на политическите партии с много строг контрол; Мажоритарният вот, но не символично, както стана на последните избори; Нов тип изборно законодателство; нов тип изборно законодателство и пряката демокрация .
Това са пет неща, които могат да са ядрото на нова политическа дискусия за промяна на модела на функционирането на политиката.
За разлика от господин Костов аз никога не съм казал – това е моят приятелски кръг. Държа на приятелите си, но никой – няма значение от нивото в държавата – не е получил от президентската институция нещо така, както беше щедро раздавано от предишното правителство. Нека не затваряме възмездието само в рамките на Тройната коалиция. Да видим кой направи фалшивата и порочна приватизация, да видим заменките. Тези неща не са ставали в президентството.
Президентството е най-икономичната институция за изтеклата година. По мое разпореждане допълнително свихме разходите на институцията. Икономисали сме над 30 % от бюджета за 2009 година. Президентската институция работи с около 150 души – толкова, колкото имаше по времето на г-н Петър Стоянов. С колко се увеличи държавната и общинска администрация? Президенството не се увеличи независимо от новите задачи като членство в НАТО и членство в ЕС, каза Георги Първанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *