Първа копка направиха за Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“

Първа копка за Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“ направиха вчера  представители на двете договарящи се държави Русия и Иран – генералният директор на „Росатом“ и вицепрезидентът на Иран. 

Вчера по този повод в иранската провинция Бушер се проведе тържествената церемония за началото на дейностите по изкопа за основните сгради на Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“ (проект АЕЦ „Бушер“ 2). Церемонията откриха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и вицепрезидентът на Иран и президент на Организацията по атомна енергия на страната Али Акбар Салехи.

Според договора за втори ред на АЕЦ, подписан през ноември 2014 г., на площадката близо до действащия Първи енергоблок ще бъдат изградени два енергоблока с руски дизайн с обща мощност от 2100 мегавата.

Руските енергоблокове ВВЕР-1000 са референтен проект от поколение „3 плюс“, който отговаря на най-строгите постфукушимски изисквания за безопасност. През септември 2016 г. бе положен „първият камък“ за строителството, след което се извършваха подготвителни дейности на площадката. Със започването на дейностите по изкопа проектът за АЕЦ „Бушер“ 2 навлиза в етап на практическа реализация.

Преди началото на церемонията Лихачов и Салехи посетиха Първи енергоблок, който е символ на сътрудничеството между Русия и Иран в сферата на мирния атом. Енергоблокът фактически бе достроен от руските специалисти след предишния изпълнител. За довършването на енергоблока бяха използвани оригинални инженерни решения за руския реактор ВВЕР, а иранските специалисти бяха обучени в експлоатацията му. Това бе първият енергоблок в Близкия изток, който е уникален за световната атомна енергетика. От момента на пускането му през 2011 г. Първи енергоблок на практика показа своята експлоатационна надеждност.

Приветствайки участниците в церемонията, президентът на „Росатом“ отбеляза, че придобитият вече опит от сътрудничеството ще помогне на специалистите на двете страни ефективно да решат всички задачи в рамките на проекта за АЕЦ „Бушер“ 2. „Уверен съм, че този крупен руско-ирански проект е символ на нашето сътрудничество, както и символ за нашето поколение и за поколението на нашите деца. Днес близо 25 млрд. кВтч електроенергия вече е изработена от Първи енергоблок на АЕЦ „Бушер“. Това е сериозен принос към икономиката на Иран, който дава възможност да се насочат допълнителни средства за развитие и на социалната сфера, и на промишлеността на страната“, заяви Лихачов.

„Днес ние сме свидетели на „първата копка“ за изграждането на Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“. Дейностите вървят по график и даже малко преди посочения срок. Надявам се, че след седем години ще бъдем свидетели на въвеждането в експлоатация на този енергоблок, а след две години ще бъде осъществено въвеждането в експлоатация и на Трети енергоблок на АЕЦ“, заяви в официалното си слово президентът на Организацията по атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи.

Проектът за Втори и Трети енергоблок на АЕЦ „Бушер“ се осъществява със средства на иранската държава. Генерален изпълнител на проекта е АСЕ („Атомстройекспорт“, част от „Росатом“). Дейностите по изкопа за Трети енергоблок са планирани за 2018 г., а изливането на „първия бетон“ за Втори енергоблок – за 2019 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *