Първите електробуси на София може да са китайски

Първите 20 електробуса за градския транспорт в София ще бъдат доставени от китайската фирма Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. („Джънджоу юйтун бус ко.). Дизелови автобуси на същия производител вече се движат по няколко линии в София, след като китайският производител спечели поръчка за 110 превозни средства на Столичната община от 2014 г.

В електро търга се яви само един участник, което не говори за перфектно организиран търг от страна на общината, а сега става ясна и цената: 16.7 млн. лв. без ДДС.

Новият търг за лизингова доставка за електробусите е от лятото на миналата година и все още няма официално излъчен победител, но по всичко личи че това ще е единственият кандидат в процедурата – „Евролийз ауто“ ЕАД. Документите на фирмата бяха одобрени от оценителната комисия на „Столичен автотранспорт“ в първоначалните стъпки на процедурата. През миналата седмица беше отворена и ценовата оферта на дружеството. За момента „Столичен автотранспорт“ не дава индикации, че ще прекрати процедурата заради участието на един-единствен кандидат.

Крайният срок за офертите в търга е удължаван два пъти с по един месец – от октомври до декември, а офертата на „Евролийз ауто“ е подадена 40 минути преди последното удължаване на срока до 4 декември 2017 г., показват протоколите на „Столичен автотранспорт“. В първоначалната документация на автомобилния доставчик има редица пропуски, които общинското дружество му позволява да коригира.

Китайски автобуси на български лизинг

„Евролийз ауто“, което е собственост на „Еврохолд България“ АД, предлага да достави 20 електробуса от модела Yutong ZK6128 на Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. на обща цена 16.7 млн. лв. без ДДС. Според условията на поръчката сумата трябва да бъде изплатена на 96 равни вноски за осем години. Постигнатата цена е с около 10% по-ниска от прогнозната стойност на общината от 18.5 млн. лв.

Всеки от електробусите ще струва по 760 хил. лв. В поръчката е включена и доставката на пет зарядни станции с мощност 120 кВтч на единична цена 138 хил. лв. и десет зарядни станции с мощност 60 кВтч, които ще струват по 70 хил. лв. Автобусите и станциите трябва да бъдат доставени до шест месеца след подписването на договора и вероятно ще тръгнат по софийските улици в края на годината.

Доставчици с история

Китайските автобуси станаха част от автопарка в столицата, след като Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. спечели общинска поръчка за доставка на 110 дизелови автобуса. В търга тогава участваха 10 компании от Китай, Турция, Чехия, Полша и Германия. Тогава Yutong предложи втората най-ниска цена след тази на турската „Карсан отомотив“, но въпреки това беше класирана на първо място. Обществената поръчка беше обжалвана от „Ивеко Чешка република“, но Висшият административен съд не уважи жалбата, информира в.Капитал.

И автомобили за градския транспорт

„Еврохолд България“ АД ще доставя и 60 автомобила на лизинг на общинската фирма „Център за градска мобилност“. Дъщерното й дружество „София моторс“ спечели обществена поръчка за доставка на 30 бензинови автомобила тип ван, 20 дизелови вана, 10 леки бензинови коли тип хечбек с бюджет 1.39 млн. лв.

Фирми от автомобилния бранш критикуваха процедурата заради ограничителни условия. Според документацията на ЦГМ бензиновите ванове трябваше да са с изключително конкретни измерения: междуосие минимум 2800 мм и дължина не повече от 4400 мм. Както показа наскоро проучване на „Капитал“, повечето превозни средства в тази категория не покриват тези изисквания.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *