Първият блокчейн телефон се продава срещу криптовалута

HTC Exodus 1 може да даде тласък на децентрализираните приложения

Първият блокчейн телефон се продава срещу криптовалута . Ранният достъп до първия в света блокчейн телефон вече е отворен, а доставките ще започнат през декември тази година. Това е моделът Exodus 1 на тайванската компания HTC – един от пионерите на пазара за смартфони.

Телефонът може да бъде поръчан само с криптовалута – биткойн или етериум – от уеб страницата на HTC Exodus 1, което се случва за първи път в индустрията, подчертава HTC. Ранната версия на модела се предлага за 0,15 BTC или 4,78 ETH.

Флагманът HTC Exodus 1 идва с блокчейн технологии и необходимия софтуер, наред със защитен анклав, който представлява заключено пространство в устройството, предпазено от операционната система Android O. Това е ключът към криптовалутата на потребителя, както и към незаменяемите символи (NFTs), а в най-близкото бъдеще и към всички дигитални данни.

HTC е разработила уникален механизъм за възстановяване на ключа към данните на потребителя в случай, че телефонът бъде изгубен, откраднат или просто ключът бъде забравен. Това е лесен и сигурен начин за възстановяване на пароли, изгубени в хардуера.

Механизмът гарантира, че HTC не съхранява потребителските пароли в една централна локация по всяко едно време – контролът е в ръцете на притежателя на устройството, информира technews.bg.

HTC позволява да се определят няколко надеждни контакта, като всеки от тях трябва да си изтегли приложението за управление на паролите. Така „seed“-ът на потребителя се разделя, използвайки таен алгоритъм за споделяне, и се изпраща до определените контакти. При нужда човек може успешно да възстанови контрол върху фондовете си.

Exodus 1 разчита на процесор Qualcomm Snapdragon 845, допълнен от 6GB RAM и 128GB сторидж. Моделът има голям 6-инчов Quad HD+ екран в съотношение 18:9, двойна основна камера 12MP+16MP и двойна предна камера 8MP с „боке“ ефект. Телефонът е сертифициран по IP68 за прахо- и водоустойчивост и е оборудван с батерия 3500 мАч.

HTC приканва криптографи и разработчици от цял свят да станат част от Exodus общността и да спомогнат за подобряване на сигурността на защитния анклав. Ключово за този ранен период на достъп е получаването на обратна връзка от общността, както и участието в доразработване на портфейла и защитената памет чрез официалния Telegram акаунт – HTC EXODUS (OFFICIAL).

„За да могат дигиталните активи и децентрализираните приложения да развият своя потенциал напълно, вярваме, че мобилните устройства трябва да бъдат основна точка за разпространение“, заяви Фил Чен, мениджър по децентрализирани решения в HTC.

Като следваща стъпка в развитието на технологията HTC скоро ще представи и API-та, които ще позволят на други разработчици да използват хардуера на Exodus 1, за да защитят своите ключове и транзакции на валути и знаци.

Достъп до HTC Exodus 1 може да бъде получен чрез програмата за ранен достъп. Телефонът ще се предлага в 34 държави, сред които САЩ, Тайван, Хонг Конг, Сингапур, Нова Зеландия, Великобритания, Австрия, Норвегия и други европейски страни.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *