Първият в света „умен диван“ ще бъде произведен в Сливен

Първият в света „умен диван“ ще бъде произведен в Сливен. Това съобщи пред журналисти днес Тодор Начев, собственик на фирмата-производител СД „Начеви-90- С-ИЕ“. Иновативният продукт е разработен съвместно с Техническия университет – София и ще бъде произведен по проект “ Повишаване иновационната дейност на СД „Начеви-90- С-ИЕ“, в областта на мехатрониката, чрез внедряване в серийно производство и пазарна реализация на полезен модел – „умен диван“.
Високотехнологичният диван ще направи възможно управлението на всяко устройство в дома – от отварянето на входната врата до управлението на цифровата телевизия с помощта на едно единствено устройство, каза Марио Велков от екипа по разработката на проекта. Всичко в него е автоматизирано, опростено и се управлява от мултимедийна станция. Продуктът съдържа модерен дизайн, мултимедийна система, релакс механизъм, отопление, охлаждане, Surround система. Така системата може да интегрира практически всичко в дома – от озвучителната техника и домашното кино, до системата за сигурност, отоплението, гаражните и входни врати, както и поливната система в градината. Различното от други системи за автоматизация е, че тя е лесна за монтаж, безжична и не налага ремонтни дейности, работи на модулен принцип, което позволява да се започне с базов модул и да се надгради.

По думите на Тодор Начев, цената на продукта на едро ще започне от 2 хиляди лева, като сумата ще варира в зависимост от дизайна, тапицерията и т.н. Фирмата ще започне да го произвежда през следващата година.
Проект BG16RFOP002-1.001-0061-C01 „Повишаване иновационната дейност на СД „Начеви-90-С-ИЕ“, в областта на мехатрониката, чрез внедряване в серийно производство и пазарна реализация на полезен модел – „умен диван““, e финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Стойността му е 1 663 510.24 лева, като БФП (Безвъзмездна финансова помощ) е 998 106.14 (848 390.21 лв. европейско финансиране и 149 715.93 лв. национално съфинансиране). Срокът на изпълнение е дванайсет месеца, като започва на 18.01.2017 г., а крайната дата е 18.01.2018 г.
Проектът е свързан със закупуването и въвеждането в експлоатация на: настилачна маса – 20 м., настилачна машина, CNC-Cutter, едноиглова машина – 30 бр., двуиглова машина -7 бр., плотер, дигитайзер, пневматичен плот – 30 бр., съоръжение за обработка на влакна, работен плот, шлайф машина, както и придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативния продукт „умен диван“ и софтуер за проектиране на мебели.
Разработката претендира за новост както на европейския, така и на световните пазари. Основна цел е повишаване на иновационната дейност на НАЧЕВИ-90-С-ИЕ, чрез внедряване в производство и пазарна реализация на полезен модел „умен диван“, попадащ в специфичните тематичните области на ИСИС – мехатроника и чисти технологии-интелигентни системи и уреди.

 

Милен АТАНАСОВ

One thought on “Първият в света „умен диван“ ще бъде произведен в Сливен

  • 19.03.2017 в 10:57
    Permalink

    Ами това е радваща новина. Стига сме слушали за някакви престъпници и крадци, като MX Trade и Васко и Крум били в затвор заради измами. Такива ни отнесоха с 560 лв. уж за купуване и продажба на акции, а накрая останахме без пукнат грош.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *