”Амазон”: от скрити в дискета $200 до дронове

„Амазон“, една от компаниите, лидери в  онлайн търговията в световен мащаб, се оказа, че е реализирала една от първите си продажби – доставка на поръчани книги,  преди повече от две десетилетия в България. Това разкрива  Джеф Безос, шеф на втората по успех компания в света.

За онези години на „Амазон“ днес той си спомня: „Първата ни продажба бе в България. Пратиха ни 200 долара скрити в дискета“, разказва Безос във видеото, което не е ново, но едва сега придоби популярност у нас.
Собственикът и изпълнителен директор на най-големия сайт за онлайн пазаруване се връща назад през годините: „В първите шест месеца ние имахме само една поръчка и тя дойде от България. Аз не знаех, че през 1995 г. там е имало интернет достъп, но те имаха. Този клиент не плати с кредитна карта, а в брой, което е платежен метод, който ние не насърчаваме.“
Клиентът сгънал две стодоларови банкноти сгънати в малка опаковка, после я сложил в дискета.
„Отворил е малкото метално капаче и ги е скрил вътре в дискетата – пояснява Безос. – След това ни я изпратил по пощата, а на отделна бележка пишеше: „Парите са скрити в дискетата“. Пишеше също, че митничарите щели да откраднат парите, ако знаели английски.“
„Отворихме дискетата и видяхме вътре в нея 200 долара. Бяха си написали номера на поръчката, за да можем да свържем плащането с нея. Доставихме им книгите и поръчката беше приключена“, казва Джеф Безос пред аудитория в САЩ.

От скритите в дискета долари до дроновете днес: иновативната компания Amazon обяви, че ще започне тестове на доставките си с дронове във Великобритания, съобщава Financial Times. Американският технологичен концерн обяви, че е сключил партньорство с британското правителство за ускоряване на процеса по одобряване на малки дронове, с които компанията да извършва доставки. Най-големият онлайн търговец на дребно в света, който планира да започне да извършва доставки с дронове през 2017 г., заяви, че правителствен екип, подкрепян от органа, отговарящ за цивилната авиация, е дал необходимото разрешение, за да се проучи в дълбочина въпроса. Програмата за директни доставки на Amazon започна още през 2013 г. под името Prime Air. Целта е чрез дронове, които се управляват от служители на фирмата, поръчките да се доставят до домовете на клиентите. Въпреки иновационната идея от компанията на Джеф Безос програмата постоянно беше блокирана, особено в САЩ, където тя е в противоречие със законите за извършване на летателна дейност. Доставките с дронове все още не са пуснати в действие в нито една държава.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *