Първия водороден влак ще бъде в Германия

Германия планира да пусне първия в света пътнически влак с водородно гориво, съобщиха от френския производител Alstom, който ще изпъллни поръчката.

През седмицата Alstom демонстрира локомотив от бъдещия влак, работещ на водород и известен като Coradia iLint. Очаква се Германия да пусне първия водороден влак през декември 2017 г. по маршрута Букстехуде – Куксхафен, със спирки в Бремерфорде и Бремерхафен.

Coradia iLint развива скорост до 140 км/ч и може да измине разстояние от 600-800 км с едно зареждане с водород. Презареждането с гориво ще се извършва на спирките по маршрута.

Главното предимство на водородния влак е, че не причинява вреди на околната среда, поради нулевите въглеродни емисии. Изтъква се също така тихата му работа, в сравнение с обикновените дизелови влакове.

Германия възнамерява постепенно да замени всичките си съществуващи влакове с водородни. Подобни планове кроят и други европейски страни, вкл. Норвегия, Дания и Холандия.

Платформата Coradia iLint е разработка на френската компания Alstom. Водородният локомотив беше представен преди броени дни на InnoTrans – най-големия панаир на компании от железопътната индустрия.

 

 

 

 

 

technews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *