Първо да помислим за доходите

От 25 години насам най-важният приоритет, който стои нерешен, е изработването на цялостна визия за политиката по доходите. Заедно с анализа на данъчния модел те трябва да бъдат сред най-важните приоритети на следващото правителство, коментира пред БТА независимият финансов експерт към КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова. Според нея крайно належащи са реформи в пенсионната система, в образованието и в здравеопазването и затова е необходим пълен мандат на бъдещото правителство.

Най-засегнати от политиката по доходите са българските пенсионери. Под пенсионна реформа се разбира увеличение само на възрастта и стажа, а никой не говори първо за политика по доходи, за да се пълни повече осигурителната система и второ: как ще растат заместващите доходи от пенсии.

В България заместващият доход на пенсионерите едва достига до 30% от работната заплата или повече от три пъти се намалява стандартът на живот на българския пенсионер, посочи тя. В Европа заместващият доход се движи в порядъка на 70 на сто и дори до 90 процента, ако си в скандинавските страни. Това трябва да върви успоредно в цялата пенсионна реформа и тя да стане плавно, а не шоково, смята Мика Зайкова.

Според нея плоският данък прави бедните по-бедни, а богатите по-богати и е смъртоносно оръжие срещу по-бедните страни, допълнително потиска икономическия ръст и създава огромни проблеми на бедните страни. За да можем да излезем от дупката, трябва да направим плавен преход към прогресивно облагане.

„Българинът е горд човек, той не иска подаяния, той иска като работи, да не бъде работещ беден и да може да си плаща сметките. Мисля, че трябва да се върви към повишаване на доходите и все повече намаляване на помощите, като останат само за бедни, немощни и хора, които вече са ударени от системата“, заяви Зайкова.

Нито един няма да получи и стотинка от върнат данък върху доходите през 2015 г., коментира тя. По думите ѝ няма да се случи очакваната промяна с гласуваните изменения в Закона за доходите върху данъците на физическите лица, според които на хората, които имат доходи до нивото на минималната работна заплата, да им се връща през 2015 г. взетия през настоящата година данък.

„НАП чете този закон, както дяволът чете Евангелието и никой не може да си получи парите по простата причина, че към доходите се добавят социалните помощи, които са необлагаеми за данъчната схема и детските надбавки. Кои семейства получават помощите – тези, които имат доход на член на семейството до 350 лева, а при 340 лева минимална работна заплата всички влизат някъде за подпомагане. Законодателите трябва да седнат и да изчистят този въпрос“, счита Мика Зайкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *