Пътните проекти в САЩ не помагат на борбата с безработицата

Десет месеца след като президентът на САЩ Барак Обама въведе първия си план за стимулиране на икономиката, увеличаването на разходите за пътища и мостове не е дало отражение върху местната безработица и само бегло е подпомогнало изпитващата затруднения строителна промишленост, сочи анализ на АП.
Според анализа не е имало значение дали са били похарчени много пари или изобщо никакви: равнищата на местната безработица са се повишавали и понижавали независимо от размера на стимулиращите суми, наливани от Вашингтон за транспорт, което поставя под въпрос аргумента на Обама, че увеличаването на парите за пътища ще бъде отговор на спешната нужда от ускоряване на растежа на заетостта.
Барак Обама иска Конгресът да одобри и втори законопроект за стимулиране, който отчасти разчита на повече разходи за пътища и мостове – проекти, за които президентът каза, че са в центъра на нашите усилия да ускорим растежа на заетостта.
Разходите за строителство ще бъдат ключова част от втория стимулиращ план на стойност 75 милиарда долара за съживяване на летаргичното състояние на заетостта и подобряване на мрачните условия на трудовия пазар за строителни работници. Камарата на представителите вече одобри законопроекта миналия месец, а в Сената предстои да бъде обсъден към края на януари.
Анализът на АП, за който са проведени консултации с независими икономисти от пет университета, показва, че до момента тази стратегия не е повлияла върху равнищата на безработицата. Има опасенията, че тя няма да проработи и втория път, отбелязва АП.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *