„Работата от вкъщи облекчи грижите за децата“

За голяма част от нас, които продължават да работят от вкъщи, изравнява ли това условията и за работещите майки, които преди това трябваше да поставят децата пред кариерата си? 

Журналистката Катрин Латъм, която е майка на три малки деца, поглежда нещата отблизо. Нещо, което не научавате в предродилните часове, е колко е трудно да задържите платена работа и да бъдете майка едновременно. Не ви се казва, че ще трябва да направите избор: да продължите по пътя на кариерата си, да печелите добре и да реализирате амбициите си или да дадете приоритет на грижите за децата си. Проучванията показват, че това е широко разпространен въпрос. Доклад на правителството от миналата година установи, че почти една трета от жените в Обединеното кралство с дете на 14 или по-малко години са имали нужда да съкратят работното си време поради проблеми с грижите за децата. За мъжете това беше само един на всеки 10. Много майки просто не са в състояние да жонглират в детската стая или в училищата с дълги пътувания до работа и стресиращи работни места. Така те в крайна сметка или намаляват часовете си, напускат напълно, или получават по-ниско платена, но по-близка работа. Предишните цели в кариерата внезапно се оказват непостижими.

Но с пандемията дойде широко разпространената работа вкъщи. И стана приемливо да проведете видео разговор с малко дете, висящо около врата ви, или да коригирате часовете си, за да се съобразите с времето за къпане.  Janina Johanna SibeliusТъй като много фирми вече осъзнават, че персоналът им може успешно да работи отдалечено, а някои дори стигат до пълното премахване на офисите си, това може ли да бъде шанс за жените да се върнат на кариерната стълбица? Когато държавният служител Ребека Грийн /на водещата снимка горе/, 29-годишна, разбира, че е бременна преди две години, тя мисли, че ще трябва да намали часовете си – губейки доходи и засягайки сериозно перспективите за кариера.   След като съпругът й отсъства поради службата си в Кралския флот в продължение на месеци, щеше да й бъде оставено да жонглира с грижи за деца, пътувания до работа и дълги часове работа. Това ежедневие обещава да бъде стресиращо и уморително и едва ще може да види малката си дъщеря в средата на седмицата. Тогава решението идва, докато г-жа Грийн все още е в отпуск по майчинство. Когато се върна на работа през лятото, това беше вече от дома й в Монмутшир. Без продължително пътуване до работното място тя би могла да се наслади на закуска с дъщеря си Бетан и след това да свърши работата навреме за чай. „Трудно би било да се наложи да накараме Бетан да бъде на ясла и аз да работя по това време“, казва г-жа Грийн. „Работата от вкъщи ме улесни със сигурност. Сега денят ми е  повече упровляем и контролиран“.

Янина Йохана Сибелиус /на снимката вляво/, майка на две деца, на 9 и на 11 години, се съгласява, че работата от дома й е улеснила живота. „Моята компания проявява много разбиране“, казва 40-годишният й мъж, който живее в Лондон и работи в издателската дейност. „Докато си свърша работата, няма натиск да губя часове пред екрана само за да можеш да кажеш, че си работил определени часове. „Няма смисъл да правите това, когато работите в екип от професионалисти, които знаят как да си вършат работата. Има доверие, че всеки ще направи това, което трябва да се направи, за да се постигнат общите цели.“

Работата от вкъщи обаче не е без предизвикателства. В много случаи жените все още трябва да поемат най-големия дял домакински задължения и грижи за деца – въпреки че съпрузите също сега работят от кухненската маса или от кабинета. По време на заключването в Обединеното кралство по-рано тази година майките прекарвали средно три часа и 32 минути на такъв неплатен труд на ден, според Службата за национална статистика (ONS). Средното дневно време за бащите е било два часа и 25 минути, повече от час по-малко, казва ONS. Г-жа Сибелиус и съпругът й са от Финландия, където е обичайно родителите да споделят равномерно домакинските задължения и грижите за децата. Тя казва, че културните очаквания на мъжете и жените във Великобритания трябва да се променят.

„Британското общество смята за работа на майката да се справя с ежедневните дейности на децата, докато бащите се очаква да работят цял ​​ден без прекъсване“, казва тя. „Счита се за грях баща да дойде късно, след като остави децата си в училище. Това е абсолютно ужасяващо. Как въобще ще постигнем равенство между мъжете и жените, ако мъжете са активно насърчавани да не участват в семейния живот ? “ Работни семейства, благотворителна кампания в Обединеното кралство за по-добър баланс между професионалния и личния живот, заяви в доклад от миналия месец, че „много родители смятат, че културната съпротива на техния работодател да работи отдалечено е била разбита от пандемията“.

Благотворителната организация казва също, че е установила, че фирмите съобщават, че производителността на персонала „е била същата или по-добра от обикновено по време на блокирането“. Това се свежда до фактори като например, че служителите са доволни, че им се вярва да работят отдалечено, краят на „презентирането“, премахването на пътуванията до работното място и по-гъвкавото работно време. Междувременно половината от бизнес лидерите сега биха били по-склонни да обмислят да наемат някой, който не е на разстояние до работното място, според анкета на списанието и уебсайта Management Today.

Кара Гамел /на снимката в дясно/, която работи като  финансов журналист и основател на блога Your Best Guide’s Guide to Cash, казва, че коронавирусът „е изравнил условията за жените в моята професия“. Kara Gammell and her daughter „Сега е стандартно всички телевизионни и радио слотове за гости да се извършват дистанционно“, добавя 41-годишната журналистка, която се справя и  с трудностите на самотна майка. „Мога да се появя по радиото, преди дъщеря ми дори да се събуди – и все още мога да направя бягане в училище. „Един от малкото позитиви на пандемията е, че работодателите са принудени да възприемат гъвкава работа в офиса, т.е. гъвкаво работно време и споделено работно място. Хората, които имат повече отговорности с грижа за децата, вече не смятат, че става дума за въпроса „ или / или “.

„Манталитетът  „клошарите на седалките“ може да е изчезнал завинаги и за мен това означава пълноценен играч. Аз съм по-зает от всякога поради промяната в отношението към работата от разстояние.“ Джейн ван Зил, главен изпълнителен директор на „Работещи семейства“, казва, че се надява, че работата от вкъщи е тук, за да останат хора, които я искат, и че това ще позволи на повече жени да останат на работните си места и кариерата си по избор, след като имат деца. „Около 54 000 жени [във Великобритания] губят работата си всяка година, просто защото са имали бебе“, казва тя. „Това наказание за майчинство е ключов двигател за постоянната разлика в заплащането на половете във Великобритания.“

Катрин ЛАТЪМ, БиБиСи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *