Работещите в чужбина няма да товарят пенсионната система

Около 1 милион млади хора, които сега работят в чужбина, но ги смятаме като бъдещи пенсионери с цяла пенсия, след като се пенсионират и се върнат у нас, няма да натоварят пенсионната ни система, коментира бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, пише БТА.

Христосков, който в момента е част от Института за икономически изследвания към БАН, обяснява още, че при новата осигурителна система и пенсионната формула новоотпуснатите пенсии са по-големи в сравнение със „старите пенсии“.

“Разчетите ни показваха, че най-голямата новоотпусната пенсия не може да бъде повече от четири пъти от средната пенсия за страната по простата причина, че от 2000 г. имаме максимален осигурителен доход и това не позволява да се отпускат неимоверно високи пенсии, както беше в случаите, когато се избираха три най-добри години при старото пенсионно законодателство”, посочи Христосков.

Той обаче коментира, че е трябва да отпадне таванът върху новоотпуснатите пенсии. „Премахването на тавана на пенсиите ще стимулира хората да се осигуряват върху действителните си доходи, ще възстанови доверието в системата и те няма да влизат вече в договорки с работодателя да получават част от възнаграждението под масата“, допълни още експертът.

В замразяването на пенсионната възраст за третата категория труд Христосков вижда логика. С увеличаването на възрастта за пенсиониране силово беше направен опит да се реши фискален проблем, коментира експертът. „Има основание само за една година, поради ситуацията на пазара на труда, да бъде замразена възрастта за пенсиониране, но едновременно с това още сега трябваше да се вземе принципно решение, че от 2015 г. или 2016 г. възрастта ще се увеличава с очакваното нарастване на продължителността на живота“, посочи Йордан Христосков. Според него това е показател, който е много по-предсказуем.

Той посочи и някои слабости – ранното пенсиониране и инвалидните пенсии. „Освен че има субективна оценка от страна на комисиите ТЕЛК, има и много сериозен методологически проблем – оценяваме загубената работоспособност на болния човек спрямо един условно здрав човек и процентът на увреждане се пренася и върху работоспособността“, посочи експертът.

Йордан Христосков коментира, че във фискално отношение премахването на възрастта за пенсиониране при военните ще струва от порядъка на не повече от 10 млн. лв. Много по-големи обаче ще бъдат загубите от това, че тези хора ще излязат в ранна възраст от системите на МО и МВР, твърди той.

След четиригодишно замразяване на социалните плащания сега правителството предвижда увеличаване на пенсиите по т.нар. швейцарско правило, коледни добавки за пенсиите под 251 лева, както и увеличение на минималните пенсии и „повдигане“ на тавана на максималните пенсии, припомни по-рано днес и социалният министър Хасан Адемов пред БНТ.

Той коментира, че работата в условията на протести е трудна, но „държавата не може да спре“. „Докато имаме парламентарна подкрепа, ние трябва да изпълняваме своите задължения, защото проблемите, които стоят пред държавата, са изключително сериозни и ако правителството спре да работи, това означава, че хаосът ще бъде пълен“, подчерта социалният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *