Работник от ВМЗ припадна от глад по време на стачката

Въпреки минусовите температури хората продължават стачните действия, независимо че по сметките им снощи беше преведен остатъкът от заплатите им за септември, предаде bTV.  На ВМЗ бяха обещани един млн. лева за покриване на част от средствата за възнаграждения, договорени в края на миналата седмица.
Работниците от ВМЗ обаче отново са без пари, тъй като по думите им получените аванс и заплата за септември са се стопили за погасяване на дългове и на версиите по магазините.  „Не само, че няма какво да взема, трябва да върна 1.80 лева,” оплака се Пенка Ненкова.„От 148 лева аванс изтеглих 10 лева! Всичкото банката си го е прибрала”, добави нейният колега Таньо Йорданов.
Лидерът на КТ „Подкрепа“ във ВМЗ Сопот Димитър Атанасов съобщи, че на най-бедстващите работници в предприятието са раздадени помощи, осигурени от частни фирми. В кметството в Сопот също се раздават хранителни продукти от Българския червен кръст. „Опитват се някои хора да потушат стачката, но няма да стане. Искаме ясни правила от правителството, какво ще става оттук нататък“, заяви той, цитиран от БНР.   „Ние сме го решили! Продължаваме! Категорично продължаваме. На 7 януари сме тук. Хората не искат да влизат по работните места“, категоричен е Атанасов.
Синдикатите вече са разговаряли с представители на „Емко“ – единственият кандидат-купувач на завода. Те са обсъдили стратегията, в която са формулирани социалните клаузи, които трябва да залегнат в приватизационния договор, съобщи Иванка Иванова от КНСБ.“Условие за изповядване на сделката е изплащане на всички публични задължения и задълженията към персонала, ако има такива към този момент, а то се очертава за момента да има“, каза Иванова.  Срокът, в който „Емко“ ЕООД трябва да представи обвързваща оферта, е 11-и януари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *