Работодателите: Защитаваме правителството, синдикатите се инатят

Работодатели и синдикати отново не се споразумяха за минималните осигурителни прагове. На пресконференция в БТА представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че тази година преговори за минимални осигурителни прагове /МОП/ няма да има поради липсата на каквато и да е конструктивна атмосфера на срещите със синдикатите.
Работодателите предлагат да се промени и моделът за определяне на минималната работна заплата и той да е процент от средната работна заплата. Минималната работна заплата в България е над 50 процента от средната, докато в ЕС тя е средно 42 на сто от средната работна залата, каза Васил Велев, председател на АИКБ.
Представителите на работодателските организации заявиха, че може и да се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Васил Велев с действията си работодателите помагат на правителството в сферата на икономическата реформа и дори понякога работят в синхрон, докато синдикатите си  позволяват произвол и не са никак сговорчиви и твърде сляпо застъпвят вече веднъж заявени параметри на осигуряването.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *