Ражда се нова банка

„Евро Финанс“ поиска лиценз от БНБ, застраховател стъпва в 8 страни

Инвестиционният посредник „Евро Финанс“ ще поиска лиценз от БНБ за банкова дейност. Това обяви Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на „Еврохолд България“. Новият трезор ще работи в областта на инвестиционното банкиране – управление на активи, консултации за сливания и придобивания, търговия с книжа. Финансовата институция няма да навлиза на пазара на банкиране на дребно за гражданите. За да вземе лиценз за банка, капиталът на „Евро Финанс“ ще бъде увеличен от 2 млн. лв. на 15 млн. лв. До миналата година основният акционер в „Евро Финанс“ беше банкерът Чавдар Кънчев, но сега 100% от капитала държи „Еврохолд България“.

На 7 март още 7,5 млн. акции от „Еврохолд България“ ще бъдат пуснати на фондовата борса на минимална цена от 3 лв. След това предстои вдигане на капитала с 12,5 млн. лв. от сегашните 50 млн. лв. Емисионната цена на новите акции ще бъде 3,35 лв. Набраните пари ще се вложат в компаниите на холдинга. Освен на „Евро Финанс“ ще бъде вдигнат капиталът на „Евролийз Ауто“ до 10 млн. лв. и на ЗОК „Св. Николай Чудотворец“ на 2,5 млн. лв.

Застрахователното дружество от групата „Евроинс“ е подало документи за работа в 8 страни от ЕС – Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Франция и Румъния. В ЕС компанията ще предлага застраховки „Каско“ и „Гражданска отговорност“. У нас „Гражданска отговорност“ за камион, пътуващ по курса София – Милано започва от 200 евро. А в Италия за подобен тир, пътуващ от Милано за София, застраховката е над 1000 евро. А рискът от катастрофи и на двата камиона е еднакъв.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *