Разбита е най-голямата платформа в световния даркнет, съобщи германската прокуратура

Разбита е „ДаркМаркет“ – най-голямата платформа за продажба на наркотици, фалшиви документи и фалшиви пари в световния даркнет, а предполагаемият й собственик е арестуван, съобщи прокуратурата на германския град Кобленц, цитирана от Франс прес.Задържаният е 34-годишен австралиец, който бил задържан през уикенда на границата между Германия и Дания. Конфискувани са над 20 сървъра в Молдова и Украйна. Разследването на германската прокуратура е продължило няколко месеца с участието на полицията от страни като САЩ, Великобритания, Дания, Молдова и Украйна. Незаконната платформа е спряна днес след изключването на сървърите.
Според разследващите ДаркМаркет вероятно е бил най-големият пазар в света в даркнета с близо 500 000 потребители и над 2400 продавачи. В него са извършени най-малко 320 000 трансакции с криптовалутите биткойн и монеро на обща стойност 140 милиона евро.
На този сайт са се продавали предимно наркотици, както и фалшиви пари, данни за откраднати или подправени кредитни карти, анонимни сим-карти и компютърни вируси.

Darknet (от английски. DarkNet – „тъмен интернет“) е скрита мрежа от интернет връзки, която съществува паралелно на нормалния интернет. Darknet е напълно анонимен, връзките се установяват изключително между доверени пиъри, използващи нестандартни протоколи, и цялата информация е криптирана.  С други думи, тъмен интернет е незаконен интернет, който съществува въз основа на основния, но използва само защитени прокси сървъри и интернет връзки, които правят невъзможно проследяването на потребителите и сайтовете.

Алгоритъмът на операцията darknet е подобен на обичайния. Той също така разполага със собствени търсачки, новинарски сайтове, онлайн пазаруване и социални мрежи. Но по принцип всички сайтове се занимават с незаконно разпространение на стоки или след публикуване на забранена информация.

Първият прототип на darknet се появи едновременно с публичната мрежа ARPANet, която впоследствие се превърна в съвременен интернет. Основна причина за товаСъздаването застъпва необходимостта от създаване на мрежа, достъпна само за избрани потребители и скрита от външни лица. Мрежата първоначално е била разработена от американските военни. Това се дължи на необходимостта от прикриване, за да се осигури местоположението и информацията за военните структури.

Самият термин е използван за първи път през 1970 г. като обозначаване на изолирани интернет мрежи, които могат да получават данни от своята мрежа, но не са отговорили на искания отвън. И тя стана по-широко разпространена през 2002 г., благодарение на публикуването на работата на програмистите на Microsoft, описващи принципите на работата на darknet. Според тях darknet е основна пречка за създаването на продуктивни DRM технологии.

Голям принос за развитието на сенчестия интернет направи американската лаборатория за военни изследвания, която разработи специален прокси софтуер за анонимни действия в интернет – Onion Router, по-известен катоTOR .

До появата на TOR през 2000-те години почти никой не знаеше за интернет в сянка. След информацията за разпространението на darknet и TORé рязко се увеличи броят на потребителите на сенчестия интернет. До 2013 г. броят на потребителите на darknet надхвърли 4 милиона, а субкултурата на търсещите забранено съдържание се е развила –не натискаща .

Второто важно събитие за развитието на мрежата беше създаването на криптовалута за транзакции в интранет, която също така подкрепя анонимността на потребителите.

 

Митко ЯСЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *