Раздават 203 млн. евро срещу подпис

Парите от Европа – и за фермер с трактор, и за стопанин с рало

Още три дни остават за регистрация, от 1 март се подават заявления за допълнителни помощи

ВНИМАНИЕ

За да вземат помощите от Европа, стопаните трябва да се регистрират в районната служба по земеделие и гори. За това има само още три дни – на 28 февруари изтича последният срок. Стопаните трябва да посочат площите, които обработват, като се ориентират по фотографска карта, правена специално за целта. Закъснелите ще изпуснат парите от Европа за подпомагане на площ. Те не могат да кандидатстват и за допълнително финансиране от държавните ни фондове.

203 млн. евро ще бъдат раздадени на земеделците само срещу подпис под декларация, че обработват земя над 1 хектар. Парите са от европейските фондове за плащане на площ. Всеки стопанин, който обработва 10 или повече декара, може да получи част от сумата. За всеки декар ще вземе по около 15 лв. 10 от тях ще дойдат от еврофондовете, а близо 5 лв. ще са доплащанията от нашето земеделско министерство. Те са за полските, черупковите, бобените култури и захарното цвекло. Вероятно по тази схема ще се финансира и отглеждането на тютюна. Окончателно решение за това обаче все още не е взето.

Най-важното условие за получаване на европомощи е земята да е обработваема, постоянно затревена (пасища и ливади) или заета с трайни насаждения – лозя, семейни градини.

Заповедта за подпомагането на площ и националните доплащания вече е подписана от аргарния министър Нихат Кабил и остава само да бъде одобрена и от Европейската комисия.

След като разпознаят парцелите си, стопаните трябва да подадат заявление, че желаят да бъдат финансирани. За да вземат допълнителните 5 лв. на декар, от земеделското министерство ще бъдат регистрирани по схемата за единно плащане на площ.

За една година може да се подава само едно общо заявление за подпомагане. При подаването му всеки кандидат ще получи уникален идентификационен номер (УИН). Той ще е нужен до края на кампанията, ако е необходимо да се правят някакви промени в заявлението.

Хората, които вече са регистрирали парцелите си, могат да започнат да подават заявления за подпомагане от 1 март. Крайният срок изтича на 15 май. Специални примерни формуляри показват на земеделците как трябва да попълнят документите. Служителите в областните служби по земеделие и гори също са на разположение за въпроси в случай на затруднение от страна на кандидатстващите.

За да се получат пари от еврофондовете, няма значение как се обработва земята. Може да използвате най-модерните трактори, както и да орете с магаре или да копаете с мотика – важното е земята да се поддържа. Това обясни зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Земята може да е разпокъсана на няколко различни места, важното е да е не по-малко от 10 декара, а всяко едно от парчетата да е поне 1 декар.

Стопаните ще получат парите си в края на годината. Те ще бъдат преведени по банкова сметка. Затова е необходимо всеки фермер да си открие такава, ако все още няма.

Всеки, който подаде заявление за плащане, но не обработва земята си, може да се наложи да връща дадените му пари.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *