Разкриха ”виртуално” осигуряване в Гърция

Властите в Гърция са разбили схема, действала от 2005 г. насам в Националния осигурителен институт (ИКА), като осигурявала „виртуално“ гърци и чужденци, съобщават гръцките медии. Проверките са показали, че гигантската измама е нанесла загуби на държавата в размер на повече от 500 млн. евро.

Били са открити работодатели, които с помощта на счетоводни къщи и адвокатски кантори са подавали неверни декларации за доходи и осигуровки на 50 хиляди души, като по този начин са източвали огромни суми от осигурителния институт. Измамите са ставали по електронен път и със знанието на фалшиви работодатели и осигурени. В един от тях са били намерени 170 хиляди евро, за които набеденият не могъл да докаже произхода на парите.

Полицията е извършила обиски в областите Атика, Солун, Кавала, Ксанти, Ахай, Янина, Корфу, Пиерия, Превеза и Серес. Били са претърсени жилищата на 62 души, за които се смята, че са замесени в мрежата за източване на осигурителния институт. Те били предприемачи, свързани със строителни и счетовондни фирми и адвокатски кантори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *