Разпродават бившия военен завод ”Бета”

Това съобщи съдия Силвия Кръстева, говорител на Съдебната палата в Плевен. Решението е взето от Апелативния съд във Велико Търново. Съдът е прекратил дейността на машиностроителната фирма, дейността на органите й за управление, постановил е обща възбрана върху имуществото й.
Заводът „Бета“ има свръхзадлъжнялост и е неплатежоспособен. За начална дата на несъстоятелността е определена 16 септември 2000 г., уточни съдия Кръстева.
Апелативните магистрати са отменили решението на Окръжния съд в Плевен от 16 юли 2008 г., с което е отхвърлена молбата на Агенцията за държавни вземания за откриване производство по несъстоятелност на „Бета“. Апелативният съд е назначил за временен синдик Цветан Банков и е определил дата за първо събрание на кредиторите на дружеството – 12 февруари т.г. в Съдебната палата в Плевен.
За първи път фирма „Балканкар“ поиска обявяването на „Бета“ в несъстоятелност. Тогава съдът в Плевен откри производство, но Върховният касационен съд отмени решението, отбеляза говорителят на съда.
Срещу двама директори от бившето ръководство на завода Окръжният съд в Плевен постанови миналата година ефективни присъди по наказателно производство за лишаване от свобода за износ на продукция с възможна двойна употреба в ембаргова държава. Апелативният съд във Велико Търново отмени решението и върна делото в прокуратурата за доразследване.
Преди 1989 година „Бета“ бе най-голямото машиностроително предприятие с най-многоброен персонал на територията на община Червен бряг в състава на военно-промишления комплекс на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *