Разрешеното плащане в брой остана 10 000 лева

Въпреки искането на ГЕРБ границата за плащане в брой да падне на 5000 лева, мнозинството в парламента и днес отхвърли това предложение. Разрешените плащания в брой остават 10 000 лева, след като народните представители приеха на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се изменят и други закони.

Поредното предложение на ГЕРБ да се ограничи плащането в брой до 5000 лева беше отхвърлено със 101 гласа „за“, 52 „против“ и 9 въздържали се депутати, съобщи БТА. Срещу намаляването на лимита на плащанията в брой се обявиха „Обединените патриоти“, БСП, ДПС и „Воля“.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) защити предложението на Министерството на финансите с аргумента, че това е поредната мярка за борба със сивата икономика.

Красимир Янков от левицата коментира, че ако се приеме текстът на правителството, всички разплащания над 5 000 лева ще минат през банковата система и ще се натоварят с такси. Според него така на практика се повишава данъчната тежест за гражданите.

„Целта е, ако може през банките и семки да си купуваме“, коментира и Павел Шопов от „Обединени патриоти“.

Така при гласуването на второ четене беше отхвърлено предложението на правителството за промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Това е втори неуспешен опит за тази година сумата да бъде намалена.

Отпадна и първоначалното предложение самоосигуряващите се да подават годишна данъчна декларация само по електронен път. Ако обаче годишната данъчна декларация бъде подадена до 31 януари на следващата година по електронен път, лицата ще ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари, записаха депутатите в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предприятията – платци на доходи, подават декларация за дължимите данъци само по електронен път, ако задължението за подаване на декларацията възниква след 31 декември 2017 г.

С приетите на второ четене промени в Закона за ДДС златните монети се квалифицират като инвестиционно злато, ако отговарят на определени условия.

Принудителната административна мярка „запечатване на обект за срок до един месец“ ще може да се прилага и към трето лице, решиха депутатите. Мярката ще може да се прилага, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, ако то е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване, информира infostock.bg.

Урежда се и корекцията на ползван данъчен кредит за стоки и услуги, като се предвижда тези разпоредби да влязат в сила от 1 декември 2017 г.

Останалите изменения в Закона за ДДС влизат в сила от 1 януари 2018 г. с изключение на разпоредбата, свързана с мястото на бандеролите на опаковките на тютюневите изделия, информира БТА.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *