Разумният неразумен

Вчера българският бизнес най-накрая се сдоби с представител в правителството. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков публично се противопостави на плановете за повишаване на социалните осигуровки. „Не виждам икономическа логика“, каза Трайков в деня, в който работодателските организации разпращаха съобщения до медиите. Наложи им се да се оправдават, че всъщност изобщо не са били съгласни с правителството осигуровките да се повишат с 2%, както по-рано съобщи Симеон Дянков. Но не посмяха да назоват истината докрай: правителството излъга. Трайков застана на страната на бизнеса срещу правителството и повтори тяхната теза – правете реформи и не вдигайте данъците.
Трайчо Трайков демонстрира здрав разум, но допусна впечатляваща политическа грешка. На фона на неговото изказване действията и говоренето на други членове на правителството от последните седмици започват да изглеждат още по-детински. „Няма икономическа логика“ е оценка, която казва в прав текст и в лицето на министър-председателя Бойко Борисов, че не разбира от икономика. Изказването на Трайков дойде в момент, когато колегата му Симеон Дянков (който твърди, че иначе не му се иска) прави сметки как да увеличи осигуровките „само“ с 1.5-2%. „Няма икономическа логика“ означава, че в кабинета на Дянков кипи безсмислен труд.
Всъщност оценката на Трайков изобщо не е оригинална. Това е мнението на всички организации на бизнеса, на икономисти, на разумните. Но има една разлика. Трайков е министър и участва във вземането на решенията. Той има право да подкрепи едно решение и да го защитава публично като член на управленския екип. Има и правото да се противопостави на друго решение, да го критикува публично и да напусне управленския екип. Стига все някога решение да бъде взето. От играта на плурализъм, която стана особено популярна при това правителство, няма полза никой. Добро или лошо, гражданите имат право да знаят точно какво им предстои.
В малка държава като България слуховете не заслужават пълно пренебрежение, защото твърде често се оказват верни. От началото на лятото слуховете за предстоящо отстраняване на министрите Дянков и Трайков стават все по-реални. Изненадващата смелост на министъра на икономиката за съжаление, само засилва подобни слухове. И не помага на кабинета да взима разумни решения по нормалния начин.

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *