Разходите за данъци скочили с 50% за година

Сега всяко семейство е внесло 100 лв. средно за данъци, докато преди година по това перо са похарчени 66 лв. Тук влизат само плоският данък от 10% върху доходите и местните налози – за сгради, автомобили и такса смет. Чувствително е увеличението на разходите и за осигуровки – от 74 лв. на домакинство те се повишават на 115 лв.
„Увеличението на данъците е най-вече заради вдигнатите общински данъци за сгради и такса смет“, обясни Росица Балъкова от НСИ. Много общини, включително София, се кълняха, че няма да променят местните налози, но в крайна сметка успяха да ги завишат по заобиколни пътища – например чрез промяна в данъчната основа.
Вестникът припомня за стотиците грешки в данъците на софиянци, след които Столична община върна миналогодишните суми. Много други градове обаче успяха да си гарантират по-високи приходи.
Част от увеличението при осигуровките се дължи на вдигнатата с 1.8% пенсионна вноска и на осигурителните прагове, които са с 5.6% по-високи. От статистиката обаче го обясняват и с излизането на светло на реално платени заплати в резултат на засиления контрол, както и изплащане на много забавени заплати. Значителната промяна в данъчноосигурителната тежест се съчетава със спад на доходите, но скок в разходите на домакинстват, посочва още „Сега“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *