Разходите за живот в Русия нарастват

Разходите за живот в Русия нарастват след нахлуването на руската армия в Украйна, показват нови данни.Български магазини в Русия Москва, Санкт-Петербург, Новосибирск,

Според официалната статистика цените на някои основни продукти за домакинствата, като захарта, са скочили с 14% през последната седмица.

Инфлацията се очаква да продължава да расте в Русия, където рублата поевтиня след началото на инвазията в Украйна, информира profit.bg.

Разходите за живот в Русия нарастват с над 14%

© Pixabay.com

Разходите за живот в Русия нарастват след нахлуването на руската армия в Украйна, показват нови данни.

Според официалната статистика цените на някои основни продукти за домакинствата, като захарта, са скочили с 14% през последната седмица.

Инфлацията се очаква да продължава да расте в Русия, където рублата поевтиня след началото на инвазията в Украйна.

Стойността на руската валута е намаляла с 22% от началото на годината.

От министерството на икономиката на Русия обявиха, че годишната инфлация е скочила до 14.5% в седмицата, приключила на 18 март, което е най-високото ниво от края на 2015 г.

От Федералната статистическа служба обявиха, че цената на захарта е нараснала с до 37.1% в някои региони в страната, като средното увеличение е от 14%.

Захарта, която често се използва за консервиране на хранителни продукти или за производство на алкохол, поскъпва с най-много.

Вторият най-голям ръст е отчетен при цената на лука, която се е повишила с 13.7% на национално ниво и с до 40.4% в някои райони. Междувременно, бебешките пелени са поскъпнали с 4.4%. Цената на черния чай бележи ръст от 4%, а на тоалетната хартия – 3%.

Цените са по-високи заради по-евтината рубла, казва пред BBC Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

„Най-големият виновник е внесената инфлация,“ смята Инес. „Всичко, което Русия внася, е експоненциално по-скъпо заради по-евтината рубла.“

САЩ, ЕС и Великобритания отрязаха редица руски банки от финансовите пазари на Запада.

Едва 23% от продуктите в магазините в Русия са внос | Agri.BG

Те също така забраниха трансакции с Централната банка на Русия, руски държавни инвестиционни фондове и с финансовото министерство на страната.

Централната банка на Русия увеличи над два пъти основната си лихва до 20% през март в опит да спре поевтиняването на рублата.

Големи западни компании се изтеглиха от Русия заради войната в Украйна. Други, като швейцарския хранителен гигант Nestle, изтеглиха от пазара популярни марки, като KitKat и Nesquik.

Русия отвърна на международните санкции и заплаши да национализира активите на компаниите, които преустановиха дейността си в страната.

Тя също така наложи санкции на президента на САЩ Джо Байдън и 12 други американски длъжностни лица.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната ще започне да продава природен газ на „неприятелските“ държави в рубли. Тоз ход има за цел да подкрепи местната валута.

ЕС разчита на Русия за 40% от природния газ, който потребява. Много от действащите договори обаче са сключени в евро и не е ясно дали Русия може да ги промени.

Изявлението на Путин оскъпи рублата до триседмичен връх, като по-късно руската валута затвори на ниво от 97.7 спрямо долара.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *