Разходите за труд растат в кризата

Разходите на работодателите за един час труд у нас са нараснали с 10 на сто в пика на кризата спрямо година по-рано, показват последните данни на Евростат.

Разходите за труд - Money.bg

В България най-много са нараснали разходите за един час труд в индустрията – с 10,7% на годишна база. В строителството увеличението е с 6%, а в услугите с 9,1%,информира  pariteni.bg.

През второто тримесечие на годината общо за страните от ЕС увеличението на разходите за един час труд е с 4,1%.

България с най-нисък разход за труд в ЕС - Работа - www.pariteni.bg

От една страна намалението на часовете работа не е компенсирано напълно с понижение на заплатите, посочват от Евростат.

Влияние върху данните оказват и различните помощи, субсидии и данъчни облекчения, които бяха въведени от страните в ЕС за подпомагане на бизнеса в кризата. В резултат разходите за заплати в ЕС са нараснали с 5,3%, а разходите извън заплатите – само с 0,1%, като има големи разлики между отделните страни.

Разходите за труд нарастват и през третото тримесечие:: Investor.bg

В Ирландия разходите на бизнеса за заплати са нараснали с 3,9%, но разходите извън заплатите са намалели с 55,8%. Така общите разходи на фирмите за един час труд в Ирландия са се свили с 3,3%. Подобно е положението и в Нидерландия, където разходите извън заплатите са се понижили с 41,4%, а общите разходи за труд са намалели с 1,7%. Общите разходи за труд са се понижили и в Кипър, Швеция и Люксембург.

istock
istock

Във всички останали страни от ЕС разходите за труд са нараснали. На първо място по този показател е Румъния, където разходите за един част труд са се увеличили с 16,1%. Топ три се допълва от Португалия (+13,5%) и Литва (+12,4%), а веднага след тях е Унгария (+12,2%).

България е чак на пето място по ръст на разходите за труд, с което се увеличава разликата между размера на заплащането у нас и в страните, които ни изпреварват.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *