Разцепление сред синовете на Кадафи

Сейф ал Ислам призова либийците да водят война до последно срещу Преходния национален съвет и НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от „Фокус“. В изявление, излъчено по сирийски сателитен канал, Сейф ал Ислам посочи, че се намира в предградие на либийската столица и призова „силите на опозицията да бъдат пропъдени от Зеления площад в Триполи”.
„Уверяваме народа, че ние сме тук, в готовност и добра форма. Съпротивата продължава и победата е близо”, подчерта той и допълни, че 20 хиляди въоръжени младежи ще защитават родния град на неговия баща Сирт от силите на Преходния национален съвет.
„Всеки либиец е Муамар Кадафи, всеки либиец е Сейф ал-Ислам. Там, където се изправите пред врага, бийте се с него“, добавя той в призива си. „Той живее в един сън“, коментира заместник-председателят на Преходния национален съвет Абдел Хафиз Гога.
Изявлението на Сейф ал Ислам е в контраст с това на друг син на Кадафи – Саади, който по-рано съобщи, че се е свързал с командира на Преходния национален съвет в Триполи от името на неговия баща с цел да бъдат започнати преговори.
В интервю снощи по телевизионния канал „Ал Арабия“ той каза, че е готов да се предаде, за да  „предотврати проливането на кръв“ в Либия „.
„Ние нямаме никакъв проблем те да дойдат на власт – бунтовниците са наши братя“, заяви той. „Ако моето предаване ще спре проливането на кръв, то аз съм готов да се предам още тази вечер“, каза Саади Кадафи. Алжир, която прие на своя територия жената, дъщерята и двама синове на Кадафи, смята да признае преходните власти в Либия, когато сформират представително правителство. Държавата изключва да приеме на своя територия сваления ръководител Муамар Кадафи, увери днес алжирският външен министър Мурад Меделси, цитиран от Франс прес.
По-рано въстаническият командир Абдел Хаким Белхадж заяви, че Саади Кадафи е готов „да се присъедини към революцията“. „Той малко се колебае, ако иска да се предаде, ние ще му осигурим сигурност, /ако Бог иска/. „Ако има споразумение, няма да има проблем“, каза вечерта зам. председателят на Военния съвет Мехди Харади, цитиран от БГНЕС.“Признаваме, че те (ПНС) са законен представител, но ние сме правителството и  законна страна в преговори“, казал Саади, цитира го и БТА.В електронно писмо до Си Ен Ен, Саади Кадафи обаче опроверга твърдението, че е готов да „се присъедини към революцията“.
Министърът на външните работи в правителството на Муамар Кадафи, Абдел Ати ал Обейди, е бил заловен от бунтовници снощи във фермата му в западното предградие на Триполи Жанзур, съобщи Ройтерс, като се позова на свой кореспондент, станал очевидец на задържането.  Ал Обейди бил задържан под стража.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *