Райков: Не можем да дадем това, което го няма

Той обаче увери, че служебният кабинет прави изключително задълбочена оценка на възможностите, които има в момента, за да реши някои от социалните проблеми на българите. „Сигурно е, че от 1 април ще увеличим пенсиите средно с около 9%. Продължаваме да търсим резерви в бюджета, за да решим други социални проблеми. Ще бъдем с по-голям интерес и по-голяма грижа по отношение на социалните жестове, които се очакват от нас, но няма да изпаднем в популизъм”, добави Райков.
На въпрос дали ще намали цената на тока, той отговори, че не правителството, а ДКЕВР прави това. Той подчерта, че са създадени условия за това и цената вече пада. „Ще продължим да търсим по цялата верига на ценообразуване тези пробойни, които са се създали през годините и които позволиха този абсолютно недопустим стрес за гражданите“, изтъкна премиерът. По повод монополите той даде пример с КЗК, която не е посочила нито един монополист и картел, а ДКЕВР има много пропуски в работата си. По думите му е станало почти банално да казваме, че в България няма финансова криза, но постепенно социалната криза се е превърнала в политическа. Той подчерта, че една част от българите действително са платили много тежка цена за кризата и се почувствали изоставени от държавните институции. Като най-тежко обаче Райков изтъкна загубата на доверие у хората, което се е изразило в протестите. Премиерът определи случаите на самозапалили се хора като „акт на отчаяние”.  „Един акт на отчаяние, който аз не се наемам да коментирам или да му давам оценка, има си хас. Изпитвам искрено единствено едно голямо състрадание към тези хора. В първия работен ден на това правителство не случайно отидох да поискам благословията на Негово светейшество –  да го насърча да се обърне към българите, които се чувстват най-отчаяни, по някакъв начин да ги окуражи и да им каже, че оптимизмът не е неоснователен“, каза Райков, според когото песимизмът и черногледството на българите са голям проблем.
Във връзка с предсрочните избори на 12 май, които служебният кабинет трябва да организира, той каза, че това съвсем не е единственото.
„Ако задачата ни беше само една, би било прекалено лесно. Аз съм категорично решен да проведем честни избори и да не може да бъдат оспорени. Но не може изборите да са единствената ни цел. Хората очакват много от нас, но обикновено с големите очаквания идват и големите разочарования. Ние не обещаваме чудеса, а само да направим максимума”, коментира Райков.
На въпрос дали ще се промени съставът на ЦИК Райков отговори, че кабинетът ще направи така, че цялата система да работи, но не може да кадрува в ЦИК, защото ще предизвика несигурност. По повод назначаването за първи път на министър, който да отговаря за служебното правителство, той се мотивира, че това е най-добрият инструмент за борба с корупцията в администрацията и начин за качествено обслужване на бизнеса, от каквото той има нужда. За коментарите, че е свързан с ГЕРБ, защото в началото на мандата на партията беше зам.-външен министър, Райков каза:
„Ние (в служебния кабинет – б.р.) сме, ако не се лъжа, четирима, които сме заемали функции в правителството на ГЕРБ в някакви периоди. Аз съм бил зам.-министър и в правителството на Иван Костов, бил съм посланик зад граница в правителството на Симеон Сакскобургготски. Единствената обвързаност, която мога да афиширам, е обвързаността с България”.
Помолен за оценка на правителството на Бойко Борисов Райков за пореден път не пожела да направи такава: „Тази преценка не ми принадлежи, защото ние сме длъжни да бъдем неутрални. Гражданите са на улицата, защото не крият, че имат упреци към всички български правителства. Не мога да кажа нещо за предишното, а да не кажа за по-предишното и за другите. Няма да дам оценка и на правителството на Станишев”.
По повод настояването на БСП да бъдат освободени зам.-министрите от крадиливото правителство, той каза, че тези, за които от кабинета преценят, че могат да останат да работят, ще останат. Това не означавало, че другите трябва да се чувстват заклеймени или недооценени. „Моята амбиция не е да създам нова бюрокрация, тя не би могла и да сработи за толкова кратко време, очевидно е, че с някои ще се разделим, но други ще останат“, добави Райков. За областните управители обаче бе категоричен, че е неуместно да се махат, защото те са връзката между местната и централната власт и служебният кабинет не може да си позволи да блокира държавата и да създаде хаос. Премиерът коментира и темата за отношенията на България с Македония. „Има една поговорка, че за любовта са нужни двама. Ние ще направим всичко възможно. Надявам се, че ще има любов, защото тази любов е най-добрият гарант за европейското бъдеще на Македония“, заяви той. Накрая Марин Райков каза, че не е мислил какво ще прави, след като вече не е на този пост, но се надява да бъде оценен като диалогичен и успешен служебен премиер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *