Райфайзенбанк: Отново по-нисък ръст на БВП от очакваното

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към август, с фокус върху ключови макроикономически показатели.

Анализаторите на банката отчитат, че според експресните оценки на НСИ през второто тримесечие на 2018 г. БВП се увеличи с 3.4% на годишна база, което бе малко по-бавно от темпа през първото тримесечие на годината (3.5%).

„Нетният експорт бе отрицателен и задържа ръста на икономиката, като при него износът нарасна с 2.7%, а вносът с 4.6%, в сравнение с второто тримесечие на 2017 г.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на производството, през второто тримесечие продукцията на индустрията отново нарасна, но само с 1.2% на годишна база. От своя страна строителството намаля – с 0.5% на годишна база, въпреки силния ръст от предходните четири тримесечия.

Коефициентът на безработица намаля с 0.8 пр.п. през второто тримесечие до 5.5%, отразявайки положителната динамика на БВП и се очаква бавно да продължи да се подобрява. На този фон средната работна заплата в страната се повиши с 85 лв. (в сравнение с второто тримесечие на 2017 г.) до 1125 лв. на месец.

Месечната инфлация за юли беше 0.7%, а от началото на годината се натрупа инфлация от 1.7%. „За нея най-голям принос имаха поскъпващите хранителни продукти, жилищата – наеми, текущ ремонт и поддържане, транспорт, ресторанти, хотели и др.“.

 

Емил КАЛЧЕВ – икономически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *