Райфайзенбанк: Средният ипотечен кредит е нараснал до 119 хил. лв.

 

Райфайзенбанк: Средният ипотечен кредит е нараснал до 119 хил. лв. Средният размер на ипотечните кредити е нараснал от началото на годината и достига 119 хил. лв., при 106 хил. лв. през 2017 г. и 94 хил. лв. през 2016 г., сочи анализ на Райфайзенбанк.

Като резултат и средният срок за погасяване запазва тенденцията за увеличение и вече е 22 г., спрямо 21 г. към края на 2017 г. и 19 г. през 2016 г., уточняват от кредитната институция.

Според данните на Райфайзенбанк, профилът на най-честия получател на ипотечен кредит е семеен мъж на 38 г., с висше образование, информира infostock.bg.

С финансиране от банката се купуват най-вече апартаменти (92%), като в 86% от случаите предпочитаният имот се намира в големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе или Велико Търново. Изборът на клиентите най-често се спира на монолитното строителство (80%), като и през тази година най-търсени продължават да бъдат апартаментите в сгради, строени след 2000 г. – 54%, което бележи ръст от 8 пр.п. спрямо данните за 2017 г.

Райфайзенбанк предлага ипотечно кредитиране до 400 хиляди лева и срок за погасяване до 30 години. Кампанията е валидна до 22 януари 2019 г. или до изчерпване на количествата на подаръците.

Ипотечният кредит е кредит, който е обезпечен (гарантиран) с недвижим имот. Съществуват 2 вида такива кредити, в зависимост от предоставения като обезпечение имот:

  1. Ипотечен кредит – Имотът, предложен като обезпечение, е различен от имота, който се закупува
  2. Жилищен кредит – Имотът, предложен като обезпечение, е имотът, който се закупува и обикновено е жилищен

Темпът, с който банките отпускат ипотечни кредити, се ускорява. Паричната статистика на БНБ показва, че през юли нарастването спрямо същия месец на 2017 г. е с 9.6%. Данните показват, че от началото на тази година ръстът на ипотечното кредитиране се увеличава постоянно, водено от ниските лихви и икономическия цикъл.

Като стойност, отпуснатите заеми за покупка на жилище вече а надхвърлили 10 млрд. лв., което се случва за първи път в историята.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *