Рали на фондовите пазари в края на годината?

Поскъпваха и много от суровините и металите. В същото време беше налице и станалата обичайна от август насам стратегия на прибиране на печалби в последния ден от седмицата, която в случая оказваше натиск върху цените на акциите.
Всичко се промени след като Fitch понижи суверенните кредитни рейтинги на третата и четвъртата по големина икономики в еврозната.  Агенцията свали рейтинга Италия от „АА-“ на „А+“ като при това постави оценката си в негативна перспектива. За Испания рейтингът беше свален от „АА+“ на „АА-„, също с негативна перспектива. В общи линии притесненията на Fitch се свеждат до „забавяне на икономическия растеж“ на двете страни.
Еврото и цените на суровините веднага се оказаха под натиск, а американските инвеститори, които са наплашени за европейската криза, решиха да избягат от риска.  Така, въпреки нелошите данни за заетостта в САЩ през септември, индексите в Ню Йорк паднаха в петък.
Това обаче не им попречи да регистрират седмични ръстове. Индексът на сините чипове Dow се понижи с 0.18%, до 11 103 пункта, но отбеляза седмично покачване от 1.7%.  Широкият борсов индикатор S&P 500 намаля с 0.82%, до 1 155 пункта, но за седмицата спечели 2.1%.
Най-силно нарасна през изминалите пет дни Nasdaq, съответно и това беше индексът, който се оказа под най-голям натиск от прибирането на печалби в последния ден от седмицата. Технологичният индикатор намаля с 1.10%, до 2 479 пункта в петък, но отбеляза седмичен ръст от 2.7%.
По подобен начин се разви и търговията на пазарите на суровини. Поскъпването на долара и слабите инфлационни очаквания в САЩ доведоха до понижение на цената на златото с 1.1%, до 1 635 долара за тройунция в петък, но металът поскъпна с 0.8% през седмицата, след 4 седмици на поевтиняване. Цените на медта и среброто също се повишиха през изминалата седмица, съответно с 3.8% и с 3%.
Поскъпването на долара ограничи петъчния ръст на цените на петрола до 0.5%, като фючърсите на сорт WTI с доставка през ноември достигнаха 82.98 долара за барел, което обаче е поскъпване с 4.8% на седмична база.
След като през по-голямата част от деня единната валута поскъпваше срещу американския долар, решението на Fitch промени нагласите на пазара и свали еврото с 0.039%, до 1.3424 долара. Доларовият индекс на Nasdaq се покачи с 0.14%, до 78.75.
През изминалата седмица еврото поскъпна минимално, с 0.3% срещу долара, докато доларовият индекс, отчитащ движението на американските пари срещу 6 основни валути,  се покачи с 0.2%.
Възходящото движение на единната валута се дължеше най-вече на нарасналия апетит за риск. В същото време доларът печелеше по кросовете с останалите резервни валути, като йената.
Волатилната търговия ще продължи и през следващите седем дни. От понеделник започват да излизат финансовите отчети на американските компании за третото тримесечие, за което се очаква да е доста по-слабо от второто. Това ще са и основните движещи пазара новини през следващите седмици.
Ако печалбите на компаниите продължат да растат, а прогнозите им за финансови резултати да се влошават, можем да очакваме рекордни P/E коефициенти и истинско рали на фондовите пазари в края на годината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *