Растежът на българската икономика се забавя до 3%

Растежът на българската икономика се забавя забавя до 3% .Икономиката на България рязко забавя темпа си на растеж през третото тримесечие до 3% на годишна база при отчетени 3.4% през периода април – юни. Отчетеното ускорение е най-слабото от края на 2014 г. Основният двигател остава потреблението, движено от растящите заплати и заетост в страната.

Резултат с изображение за българия икономика

Основният двигател остава потреблението, движено от растящите заплати и заетост в страната. Това активизира и вноса на стоки и услуги, но износът остава под нивото си от същия период на миналата година. Инвестициите растат, макар и с малко по-бавен темп спрямо второто тримесечие. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Забавянето е в унисон със слабите данни за европейската икономика, която отчете годишен ръст от 1.9% през третото тримесечие. За сравнение, през периода април – юни увеличението беше 2.1%. Някои държави отчитат ускорение на растежа, като Латвия, Дания и Унгария. Големите икономики обаче се задъхват, като Германия дори отчете първи спад (с 0.2%) на тримесечна база от 2015 г.

Двигателят е потреблението

Големият двигател на икономическия растеж в страната продължава да е потреблението, което нараства с 6.9% на годишна база през третото тримесечие. Тук определящ фактор са покупките на домакинствата, движени от по-високите заплати и заетост, информира в.Капитал.

През периода юли – септември безработицата в България достигна предкризисното си дъно от 5%, а заетостта се повиши до рекордните 68.8%. Броят на заетите обаче намалява, а работната сила се свива, което ще окаже негативно влияние на изострящия се недостиг на работници в страната.

Инфлацията продължава да се ускорява, като през октомври достигна 3.7%, но темпът на заплатите от 7.7% я изпреварва, като така расте и покупателната способност на хората.

Търговията дърпа растежа надолу

Позитивните потребителски нагласи се отразяват и на вноса в страната, който расте с 5.1% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. От друга страна, износът тази година не се справя толкова добре и това е видимо и в данните за последните три месеца – намалението е с 3.2% на годишна база.

Понижението на продажбите на български стоки в чужбина идва основно от спад на износа на горива и оръжия. От друга страна, при стоките с по-висока добавена стойност като машини, оборудване и части е видим ръст от 9.1% от началото на годината към август.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *