Расте интересът към биоземеделие

Бизнесътима все по-голям интерес към биоземеделието и производството на екохрани. Това констатира д-р Владислав Попов от Агроцентъра към Аграрния университет в своя доклад по време на Деня на биоземеделието, който се проведе в рамките на АГРА 2010 в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на панаира.

Площите, включени в Натура 2000, могат успешно да се използват за биоземеделие. Това модерно направление на селското стопанство може да се развива в много области на странатакато ползите ще са не само за фермерите, а също – за туризма и икономиката като цяло, посочи той.
Според него предприемачи планират да създадат движение, което да води разговори с Министерството на земделието, за да се предложат алтернативни методи на поминък в районите, отглеждащи тютюн.
Другите печеливши ниши са бизнесът с билки, гъби и горски плодове, отглеждането на местни породи животни. В Италия и Румъния са в ход проекти за събиране на семена от местни сортове зеленчуци, за да се увеличи тяхното производство.
Биологичното пчеларство се очертава като най-перспективната ниша за експорт на български хранителни продукти, констатира д-р Владислав Попов.
С около 50% е намаляло производството на мед в Западна Европа и САЩ заради ГМО и пестицидни замърсявания, които пораждат нови болести и вредители, обясни той.
Ето нишата на България, подсказали холандски експерти, с които Аграрният университет работи по съвместен проект. Страната ни е един от известните производители на мед, а природата е все още чиста. Освен това продукцията на пчелните биоферми се продава на по-високи цени, твърдят производители.
Големият интерес към биоземеделието личи и на щанда за консултации в 3-а палата на панаира. Експертите там едва смогват да отговарят на въпросите на посетителите.
В същата палата са разположени и щандове за консултации в областта на финансирането и на изработването на европроекти. В палата 13 може да се получат съвети относно контрола и сертифицирането на биологични продукти.
Българските научни институти, чиито щандове са разположени в палата 6, представят нови сортове плодове, зеленчуци и житни култури, даващи по-високи добиви по естествен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *