Реалните заплати у нас намаляват, но статистиката отчита повишения

Реалните заплати у нас намаляват, въпреки че националната статистика отчита повишения дори в кризата. Това показва проучване на Българската народна банка. Според директора на отдела за икономически изследвания към централната банка Мариела Ненова, пред НСИ бизнесът отчита онези заплати, върху които се плащат данъци и осигуровки.
БНБ е провела анкета в 500 фирми, в които признават, че са свили сериозно плащанията извън основната заплата. Бизнесътпосочва,че плаща на работниците основна заплата, която отчита и пред статистиката. Логично заради повишаването на минималните осигурителни прагове през последните години, тези плащания нарастват. Отделно от основната заплата, обаче, има и променлива добавка, която може да бъде три, пет, дори десет пъти по-висока от основното възнаграждение. Именно тези пари, които се плащат под масата, всъщност са драстично орязани.
„Имаше въпроси, които питаха – а какво правите сега по време на криза с вашата политика на заплати. Искахме да хванем, както практиката в добрите времена, така и реакцията в период на криза. Статистиката показва данни така, както са рапортувани от фирмите. Това, което не можем да измерим количествено, е колко е било това доплащане“, посочва Ненова.
Прогнозите на БНБ са, че реалната заплата, която се обявява от бизнеса, догодина ще нарастне с около шест процента, а до края на 2010 г. със седем.
Централната банка отчита още, че валутните резерви на страната ни са изключително стабилни и с тях при тежки проблеми може да се осигури безпроблемно функциониране на икономиката ни за осем месеца. Дори намирайки се в икономическа криза, резервите гарантират по-дълготрайна стабилност. В края на 2008 г. с валутния резерв държавата ни е можела да се издържа шест месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *