Ревизията на приватизацията прерасна в ревизия на прехода

Екзотичната идея за ревизия на приватизационните сделки от 1992 г. насам, лансирана от Бойко Борисов и претворена от ГЕРБ в предложение за промени в конституцията с цел отпадане на давността за престъпления при раздържавяването, доби абсурдни размери.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разшири вчера темата, като поиска ревизия на масовата приватизация, концесиите и на участието на силовите групировки в прехода. Без да споменава имена, тя заяви, че мутри и до днес управляват държавата и че това пречело темата за прехода да се затвори. От Рим, където е на официално посещение, Бойко Борисов е дал нареждане ГЕРБ да приеме всички предложения на БСП и да участва във всякакви инициативи, които ще доведат до промени в конституцията.

„Разговаряхме с премиера непосредствено преди срещата му с италианския министър-председател и съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага“, съобщи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Нинова заложи „допълненията“ като условие социалистите да започнат преговори с ГЕРБ как да бъде дописан основният закон. „Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Приватизация – да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т.н. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата характеристика на прехода – групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи“, коментира Нинова.

„Готови сме още утре да излъчим екип и да запишем всички предложения на всички парламентарни групи за изменения или допълнения на конституцията“, заяви Десислава Атанасова. Тя коментира, че въпросът за мутрите на прехода, които все още са в „политическото ръководство на държавата“, по никакъв начин не „реферира“ към премиера Борисов и призова Нинова да назове поименно кои са мутрите в политиката. „Питаме се кога Корнелия Нинова ще намери сили да назове имената на мутрите в политиката и кога ще намери воля и сили да се присъедини към нашата инициатива. За нас единственото ценно е политическата воля, всяко друго скриване зад юридически прийоми е само протакане във времето“, каза Атанасова.

Последният коментар бе направен по повод намерението на БСП да внесе питане до Законодателния съвет към Народното събрание, оглавяван от проф. Огнян Герджиков, колко и кои закони трябва да се променят, за да може идеята на социалистите да се осъществи. „Искаме консултация, съвет и становище: как да променим българското законодателство така, че исканията ни за тотална ревизия на прехода да станат факт и да има резултат“, каза по-рано Корнелия Нинова.

Самият проф. Герджиков коментира, че намеренията и на ГЕРБ, и на опозицията да променят конституцията са демагогия, която няма да доведе до нищо добро. „Ако не бях юрист, щях да приветствам това, но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен. Ние сме правова държава и сме в ЕС. Не можем да си позволяваме да нарушаваме основни правила на правната система. Ако навремето са сключвани приватизационни сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни. Но в този случай със задна дата не можем да отменяме давност. Защо това не е направено преди 10-15 години? Не можем да отменяме със задна дата нещо, което е трябвало да направим тогава. Вече е изпуснат влакът, за да има възмездие. Времето е неумолим фактор“, коментира Герджиков. Той припомни, че преди повече от година Конституционният съд е отказал да се преследват без давност престъпленията, извършени при комунизма.

Изслушване

БСП ще внесат искане в Народното събрание за изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов, който е бивш шеф на Агенцията за приватизация, както и на главния прокурор Сотир Цацаров. „От Караниколов искаме да докладва пред парламента колко сделки са направени; на какви суми, с кого, какъв контрол е извършен. Включително и защо ГЕРБ отмениха преди няколко години такива текстове от Закона за приватизация и приватизационен контрол, които направиха невъзможен този контрол, информира в.Сега. Главният прокурор да бъде изслушан колко проверки за приватизацията са правени в годините, колко производства са образувани, колко са прекратени поради липса на престъпления, колко започнати не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност. Искаме да знаем от какво има нужда прокуратурата сега, за да свърши този огромен по обем труд“, каза Корнелия Нинова.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *