Режат заплатите на железничарите заради германския кредитор

„За съжаление дотам стигнахме. Има такава вероятност, която започва да става все по-изразителна“, каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на железопътния холдинг Йордан Недев.
В началото на декември кредиторът на БДЖ KfW поиска до края на годината да му бъдат изплатени 15 млн. евро при дължими 24 млн. евро, както и да се направи точен график за последващите погашения.
Междувременно стачката в железниците продължава деветнадесети ден и натрупаните загуби са 2,5 млн. лв., каза Йордан Недев. Според мениджмънта на компанията стачката е незаконна, но се очаква съдебно решение по въпроса. От своя страна синдикалистът Петър Бунев обясни, че стачката спазва арбитражно решение, което се нарушава от ръководството на дружеството чрез спиране на влаковете в интервала на изразяване на недоволството от 8 до 16 часа.
От своя страна Недев бе категоричен, че ако няма сигурност, че влаковете ще стигнат там, закъдето са тръгнали и пътниците не ги ползват, няма смисъл те да бъдат „търкаляни“. Защо да произвеждаме разходи за дружеството и за обществото, при положение че никой не ползва влаковете? – попита шефът на БДЖ.
„Стачката е незаконна от 24 ноември досега. Ако съдът постанови, че стачката е незаконна, преминаваме към дисциплинарно уволнение, това е ясно“, каза той. Недев допълни, че се вземат мерки за намаляване на загубите в товарните и пътническите превози.
В края на миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски посочи, че поделението на БДЖ Товарни превози неизбежно ще се приватизира, за да се намерят пари за плащане на кредиторите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *