Режат Путин за трети мандат

Решението е на ЦИК, но може да бъде сменена конституцията

Москва. Централната избирателна комисия на Русия отхвърли инициативата на северноосетинската организация „Съгласие и стабилност“ за референдум, който да отхвърли конституционната забрана за едно лице да бъде избирано само два мандата за президент. Това орязва шансовете на Владимир Путин за нов мандат, коментира ИТАР-ТАСС.

В ЦИК решиха, че формулировката на въпроса „Съгласни ли сте с това, че едно лице не може да заема пост на президент повече от два мандата?“ превръща референдума в безсмислено занимание.

Групата „Съгласие и стабилност“ заяви, че ще обжалва във Върховния съд.

Но дори ЦИК да бе одобрил референдума, трудно би било той да се организира, без да се нарушат законовите срокове, коментират анализатори.

Сега за поддръжниците на третия мандат за Путин имат два изхода – приемането на нова конституция, но това е сложно да се организира до 2008 г., или поправка в действащата. За поправките е нужно да гласуват 2/3 в долната камара и 3/4 – в Съвета на федерациите, и одобрението на минимум 2/3 от регионалните парламенти. Тези процедури трябва да завършат до декември 2007 г. В Думата вече е внесено искане за промяна от чеченски депутати, но той още дори не е разгледан от комисиите. Путин заяви неотдавна, че ще спазва конституцията и няма намерение да иска трети последователен мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *