Рейтингови агенции удариха Турция по примера на Тръмп

Рейтингови агенциии – първо водещите „Мудис“ и „Стандард енд Пуърс“ понижиха кредитния рейтинг на Турция до равнище Ba3 (латински букви) и заявиха, че условията там може да подхранят инфлация, предаде ДПА.„Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика“, посочва рейтинговата агенция „Мудис“. Според оценката тя изтъква безпокойства за независимостта на турската централна банка – която не повиши лихвените проценти – и липса на прозрачност, що се отнася до плановете на Анкара за справяне с неотдавнашните финансови трусове.  Условията „вероятно ще подхранят още повече инфлацията“ и има увеличаващ се риск за платежния баланс.

Агенцията „Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище В+ (латинска буква) и предрече, че отслабването на лирата ще направи така, че икономиката да се свие догодина, предаде ДПА. „Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки“, посочва рейтинговата агенция.
„Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента“, заявява тя. Рейтинговата агенция добавя, че разглежда политиката за реакция на турското правителство като „ограничена“.

Тези дни митото върху някои внасяни от САЩ стоки бяха рязко повишени от Турция , в това число на пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник, цитиран от Ройтерс.С указ, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, се повишава със 120 процента митото върху автомобилите, със 140 на сто – върху алкохолните напитки, а с 60 на сто – върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата. Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви в Туитър турският вицепрезидент Фуат Октай. Преди седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил увеличаване на митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция на фона на нарастващо напрежение между двата съюзника от НАТО заради задържания от Анкара  американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси.

Още онзи ден Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни, предадоха световните агенции.
САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митото върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. Турският президент подчерта, че Турция взима необходимите мерки, що се отнася до икономиката, на фона на поевтиняването на турската лира, информира Ройтерс. Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат „Айфон“, но нали съществува и „Самсунг“, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Той заяви тогава, че една силна страна трябва да е подготвена за всяка вероятност в името на това да осигури траен мир, предаде ДПА. „Тайната на успеха на държавите се крие в готовността им за война, по всяко време, ако те желаят мир. Ние сме готови, с всичко, с което разполагаме“, заяви Ердоган на конференция на посланиците в Анкара.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *