Реколтата от пшеница е 4.5-4-6 милиона тона, според производителите

Ако говорим за така наречената „бяла жътва”, тя вече приключи на почти 100 %, може би само в някои високопланински места все още се провежда. Това коментира пред Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите.

„Пшеницата тази години ни изненада приятно, с добри резултати около 4.5 – 4.6 милиона тона, според нас, а според Министерство на земеделието и храните малко повече. Разочарованието ни за поредна година беше рапицата, там площите бяха доста разорани още през есента и през зимата, а и тези, които се реколтираха около 1.3 милиона декара, дадоха добив от порядъка на 120 килограма, които са крайно недостатъчни”, обясни той.

По думите му, проблемът на производителите е най-вече с пазара – тази година пазарите, както международните, така и вътрешните имат низходящ тренд.

„Цените на пшеницата в България са вече от порядъка под 300 лева за килограм навсякъде, на някои места, където са увеличени от пристанища или пък нямат такова високо потребление в райони като Монтана, Враца и Видин, там цените са по-ниски от порядъка на 230 – 240 лева, което е крайно недостатъчно за осигуряване на една възвръщаемост на производство и колегите работят под себестойност“.

„Започна вече на места, най-вече в Южна България и жътвата на слънчогледа. Там добивите са добри, явно пролетните дъждове са дали своето значение, но положението с пазара е същото. Цената на пшеницата миналата година беше около 400 лева, а сега е от порядъка на 250 лева, рапицата миналата година 920 – 930 лева, сега 660 – 680 лева, слънчогледа над 800 лева миналата година, а сега под 600 лева“.

„Към края на месеца и началото на следващия предстои да започне жътвата на царевицата, там също индикациите са за по-ниски цени, което ще доведе до ниски постъпления и много колеги ще работят на загуба”, обясни още Вукодинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *