Рекорден износ на шотландско уиски

Износът на шотландско уиски (Scotch whisky) се повиши през миналата година до рекордна стойност, подкрепен най-вече от истински бум при продажбите в страни като Тайван и Индия, което помогна за компенсиране на опасенията, свързаните високите тарифи и причинената от Брекзит несигурност, предаде Ройтерс.Рекорден износ на шотландско уиски.

Резултат с изображение за „скоч износ“

 

Продажбите на шотландско уиски в чужбина нараснаха през 2019-а година с над 4% до 4,9 млрд. паунда (около 67,3 млрд. долара), информира bnr.bg.

Съединените щати останаха най-ценната дестинация, увеличавайки вноса на шотландско уиски с 2,8% до 1,1 млрд. паунда въпреки въведените през октомври високи американски мита за малцово уиски и за някои ликьори. През миналата година САЩ обявиха, че налагат мита от 25% върху вноса на редица европейски продукти, включително шотландско уиски, като наказание за незаконните държавни субсидии на ЕС по отношение на самолетостроителната компания „Еърбъс“ (Airbus).Рекорден износ на шотландско уиски.

Резултат с изображение за „скоч износ“

Асоциацията на производителите на шотландско уиски (SWA) заяви, че този ход е довел до спад на износа за Съединените щати с една четвърт през последните три месеца на 2019 година в сравнение с предходната година.

„Тарифите засягат силно производителите, особено малките дестилиращи компании“, посочи главният изпълнителен директор на SWA Карън Бетс. „Сега някои се питат как могат да продължат да изнасят за САЩ, дали могат да създадат алтернативни пазари, което не е нещо, което може да се направи бързо, и ако не, как бизнесът им ще се справи“, допълни той.

Резултат с изображение за „скоч износ“

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че американските тарифи не са в полза нито на Великобритания, нито на ЕС или на САЩ. „Ние повдигнахме въпроса на най-високите нива на администрацията на САЩ, включително и при президента“, заяви говорител на британското правителство.

Рекордният износ на шотландско уиски през миналата година се дължи най-вече на ръст на експорта към Тайван с 22% и към Индия – с 19,7%.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *