Рекорден скок на спестяванията в банките

В резултат нетното богатство на населението в банките се увеличава до 15.8 млрд. лева към 31 август 2012 г. Само през август 2012 г. депозитите на населението са се увеличили с 270 млн. лева, докато през същия месец на миналата година са се увеличили с 240 млн. лева.
За последните 12 месеца депозитите на българите са нараснали с 4,5 млрд. лева, докато задълженията на населението са намалели с 1.4% за година, достигайки 18.7 млрд. лева.
Тъй като няма голямо търсене на кредити, банките намаляват задълженията си към чужбина, в това число погасяват 1.9 млрд. лева от задълженията си към банките майки. В края на август 2012 г. те са едва 5.34 млрд. лева.
Общо привлечените средства в банковата система намаляват с 470 млн. лева през август, но се увеличават с 2.8 млрд. лева за последните 12 месеца, стигайки 68.2 млрд. лева към 31 август 2012 г., посочва БГНЕС.
На фона на растящия интерес към депозиране на средства в банките, лихвите падат и спестовните продукти носят все по-малка доходност. От Моите пари отчетоха през август продължаваща тенденция към влошаване на условията за вложители.
След рекордните лихви, които виждахме в началото за кризата, които банките предложиха, за да задоволят огромния си глад за свеж ресурс, днес предлаганата доходност е значително по-ниска.
Наскоро агенцията ГФК България също излезе с данни, според които българите са станали по-пестеливи. Очевидно породената от кризата несигурност мотивира нашенци да кътат пари в банки за „черни черни“.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *