Рекорден стокообмен между България и Румъния

 
Това съобщи ръководителят на службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) Бронислав Денев, след среща с икономическия министър Делян Добрев, предаде БГНЕС.
От своя страна Добрев подчерта значението на политическата подкрепа на ниво министър и министерство за ускоряването на процеса на инвестициите в България.
Според министъра на икономиката, Китай и Румъния са „интересни пазари за инвестиции“.
Добрев допълни, че продължават да пристигат всички чартърни полети от Израел и други страни, а повече информация около потока от израелски туристи ще бъде получена след днешната му среща с министъра на туризма на Израел. Той увери, че ситуацията с туризма продължава да бъде следена, за да може навреме да се реагира на промените в пазара.
Като приоритети за момента министърът определи приватизацията на ВМЗ – Сопот, както и въвеждане на промени в Закона за насърчаване на инвестициите.
  Добрев спомена и за кампания, целяща да провери качеството на работата на службите по търговско-икономически въпроси. В края на годината всяка една от тях ще получи запитване от несъществуваща фирма, зад която ще стоят служители на държавната администрация, които ще оценят качеството на дадената информация и обслужването.
Освен рекордният стокообмен Бронислав Денев очаква до края на годината страната ни да бъде посетена от около милион туристи от Румъния.
Само тази година сме направили шест презентации на България в областта на туризма, допълни той. Търговските взаимоотношения между страната ни и Китай възлизат на около 210 млн. долара износ и над 260 млн. внос, информира Нели Нанова, ръководител на СТИВ Пекин. Китай е доста голям пазар за европейските стоки, България също работи в това отношение, допълни тя.
Все по-голямо внимание се отдава на нашите търговски представителства зад граница, за нас това е една сериозна сила и капацитет, който трябва да се използваме по най-ефективния начин, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
Оценките в сравнение с миналата година значително се подобряват. Според Симеонов сред фирмите трябва да разпространяваме повече информация за това, как могат да им бъдат полезни търговските представителства.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *