Рекордна инфлация в Германия

Федералният статистически институт отбеляза най-високото повишаване от създаването си – 37,2% на всичко преди преработка

Инфлацията в Германия се забави до 7,5% - Money.bg
Рекорден скок на цените от всички производители в Германия отбелязва днес Федералният статистически институт. Увеличението е с 37,2% и е най-високо от създаването на института през 1949 година досега, информира clubz.bg.

Цените на производителите в Германия са се повишили в рекордно темпо през юли, като основната причина са високите цени на енергията. Средното повишение за една година е с 37,2%. Само за един месец – от юни до юли, цените са скочили с 5,3%, което също е най-бързото повишаване в историята на статистическия институт. Става дума за всички цени на продукти във фабриките, преди те да бъдат преработени или да влязат в търговскат амрежа.

Инфлацията в Германия достигна исторически рекорд - Money.bg

В търговията скокът е отделно 7,5%. Германското правителство намали цените на бензина изкуствено за трите летни месеца, за да удържи инфлацията и това повишаване все още не отразява дори реалните цени на енергията.

Бензинът е поскъпнал със 105 процента в сравнение с 2021 година, газът със 163,8%, токът със 125,4%. Сериозно се повишиха цените на металите, торовете и фуража, както на индустриалния газ, опаковъчните материали от дърво и храните – всеки с около 21 процента.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *