Рекордна инфлация залива Европа

Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1 на сто през май, според предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат. Равнището на инфлацията за април е преразгледано с 0,1 пункт надолу до 7,4 на сто.

Поскъпването на храните е причина за рекордната инфлация от началото на пандемията - От деня - БНР Новини

Майската инфлация е най-високата, откакто Евростат започва да следи показателя през януари 1997 година., отбелязва АФП.

По отношение на основните компоненти на инфлацията в страните от еврозоната през май, енергията има най-висок годишен темп на нарастване, като достига 39,2 на сто в сравнение с 37,5 на сто през април, докато повишаването на цените при сектора „храни, алкохол и тютюн“ достигна 7,5 на сто, в сравнение с 6,3 на сто месец по-рано. При неенергийните промишлени стоки инфлацията се повиши до 4,2 на сто през настоящия месец, при 3,8 на сто през април, а при услугите нарастването е 3,5 на сто, при 3,3 на сто през предходния месец, информира economynews.bg.

Инфлацията в Полша достигна рекордно ниво от 13,9 на сто през май в сравнение със същия месец на предходната година, сочат предварителни данни, публикувани от статистическата служба на страната.

На месечна база цените на стоките и услугите, по предварителни оценки, са нараснали с 1,7 на сто през май спрямо април.

Това са най-високите темпове на инфлация в Полша от 1998 г. насам.

Според оценките през май горивата в страната са поскъпнали с 35,4 на сто спрямо миналата година и с 5 на сто спрямо миналия месец. Цените на тока са се повишили, както на годишна, така и на месечна база – съответно с 31,4 на сто и 3,4 на сто, а цените на хранителните продукти – с 13,5 на сто и 1,3 на сто.

Според прогнозите на експертите инфлацията в Полша ще продължи да расте през настоящата година и ще достигне върха си през август и септември с нива 15,5-16 на сто.

Ръст на инфлацията в ЕС

Годишната инфлация на цените на производител в Унгария нарасна с по-бърз темп през април, в сравнение с март, показват данни на централната статистическа служба на страната

Индексът на производствените цени в страната нарасна с 28,8 на сто на годишна база през април, след като регистрира увеличение от 25,9 на сто през март. Като причина се посочва увеличенията при цените на основните суровини и на енергията, както и растеж при възнагражденията и отслабване на унгарския форинт.

Инфлацията на потребителските цени в Австрия нарасна през май до най-високото си равнище от септември 1975 година. Потребителските цени се повишиха с 8 на сто през май след увеличение със 7,2 на сто през април. Покачването на цените на енергията и горивата продължава да обуславя инфлацията, каза генералният директор на австрийската статистическа служба Тобиас Томас.

Инфлацията на потребителските цени в Португалия нарасна  допълнително, за да достигне най-високото си равнище от февруари 1993 година.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 8,02 на сто на годишна основа през май след растеж от 7,2 на сто през април.

Основната инфлация достигна най-високото си ниво от октомври 1994 година. Цените на енергийните продукти скочиха  с 27,2 на сто на годишна основа през май, което е най-бързият темп на растеж от февруари 1985 година, а цените на необработените хранителни стоки се повишиха с 11,7 на сто.

Скокът на цените в Италия продължава и след частичното забавяне, регистрирано през април, майската инфлация достигна рекордна стойност.

Потребителските цени се повишиха с  0.9 на месечна основа и с 6,9 на сто на годишна основа, което е най-големият скок от 1986 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (Istat).

Инфлацията е задвижвана от скока в цените на енергийните стоки (+42.2 на сто), хранителните стоки (+7,1 на сто), транспортните услуги (+6 на сто).

Инфлацията във Франция се ускори до 5,2 на сто през май спрямо 4,8 на сто през април, прехвърляйки прага от 5 процента за първи път от септември 1985 г., сочат предварителни данни. Априлският показател беше на най-високо равнище от близо 37 години.

През май цените нараснаха повсеместно, начело с енергията в контекста на войната в Украйна, която води до поскъпване на суровините. Стойността на енергията се повиши с 28 на сто на годишна основа спрямо 26,5 на сто през април. Храните поскъпнаха с 4,2 на сто (спрямо 3,8 на сто предходния месец), а на услугите – с 3,2 на сто (спрямо 3 на сто през април).

В сравнение със съседните страни инфлацията във Франция обаче остава по-слаба. Германия обяви нов рекорд от 7,9 на сто на годишна основа, а Испания отчете +8,7 на сто.

На фона на галопиращата инфлация в Европа в България се проведе форум, посветен на рисковете и ползите от приемането на страната ни в еврозоната. Има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала, предупреди Калин Христов, подуправител на БНБ по време на форума.

Христов настоя за таргетирани мерки за най-уязвимите групи в обществото, а не за механично прилагане на антиинфлационни мерки. Трябва да се помага на тези, които са най-уязвими, добави той и уточни, че хората като него нямат нужда от антиинфлационни мерки. По думите му световната история показва, че висока инфлация се спира с положителни реални лихви и рецесия.

За да дефинираме политики и мерки, ние трябва да разбираме нейната природа, диагнозата на текущата инфлация е, че ние имаме една от най-трудните за контрол, трудна за управление и трудна за потискане инфлация, подобна на тази, която е имало през 70-те години до началото на 80-те години. В глобален мащаб тя е съчетание на два фактора шокове, както ги наричаме – глобални фактори на предлагане /цени, вериги на доставки, увеличаване на разходите/ и глобално свиване на работната сила, изразяващо се в свиване на предлагането на труд и от друга страна – шок на търсенето много силно и неустойчиво надуване на търсенето вследствие на грешна фискална и парична политика в основните икономически зони- САЩ и еврозоната, разясни Христов. Той отбеляза, че до 2030 г. нашата работна сила ще се свие с десет процентни пункта./БТА

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *