Рекордна цена за 6 км от Околовръстния път на София

За да бъде довършена Западната дъга на Околовръстното шосе на София, са нужни 350-400 млн. лв. Става дума за 6 км от „Люлин“ до бул. „Цар Борис III“. Изчислението на око направи премиерът Бойко Борисов. Той се ожали, че това ще е последният участък от обходите на София, който ще се построи, а докато това стане, прибирането му в Банкя щяло да продължи да бъде трудно. Миналата година регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че тези 6 км плюс продължението от 5.5 км, което ще бъде открито на 14 септември, ще струват 200 млн. лв.

 

Вчера заедно с министър Павлова и шефа на пътната агенция Лазар Лазаров Борисов нагледа строителството на участък 2 от Западната дъга, който прави връзка на така наречената Северна скоростна тангента с магистрала „Люлин“. Там от вчера е отворено едното платно на моста на разклона за с. Мрамор. Отсечката от 5.5 км струва 102 милиона лева и както уверяват строителите, трябва да е готова до 14 септември. Така ще се прекратят километричните опашки, които се образуваха, защото строителството вървеше, без да се спира движението. Остава нерешен обаче друг сериозен проблем – все още няма отклонения от тангентата към столицата. Те са били „пропуснати“ в заданието към строителя. Сега се налагат скъпи отчуждения, а проектите и строителството ще се правят в бъдеще, информира в.Сега.

Следващата стъпка в разширението на Околовръстното ще е поетапно изграждане на участък на Южната дъга от „Младост“ към автомагистрала „Тракия“, увериха групово вчера управляващите. Пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че от Агенция „Пътна инфраструктура“ са я уведомили, че първият етап може да се започне още през 2017 г. с изграждане на кръстовище на пътния възел на Горубляне. В момента това е едно от най-натоварените трасета в София, в което четирилентов път се влива в една лента и при интензивен трафик се образуват гигантски тапи. Колко ще струва новият път, откъде ще се осигурят средства и кога евентуално би бил завършен, не стана ясно. Едва след това обаче щяло да започне изграждането на участък, който „ще свързва вътрешността на града с магистрала „Люлин“. Според идеи отпреди десетина години от резиденция „Бояна“ до „Люлин“ трябваше да има тунел и естакада над бул. „Цар Борис III“. Парадоксът е, че това е изключително натоварен участък, който се ползва основно от обикновените граждани, които така избягват неудобствата да стигнат от южните до северните части на града през задръстения център.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *